Armáda našla v Stredozemnom mori trosky egyptského lietadla

TA3 TASR ČTK
20.5.2016 11:21

Egyptská armáda našla trosky lietadla spoločnosti EgyptAir, ktoré sa vo štvrtok zrútilo v Stredozemnom mori. Podľa egyptskej televízie objavila vo vzdialenosti asi 290 kilometrov severne od prístavného mesta Alexandria i osobné veci cestujúcich.

Našli batožinu i časť tela

Teraz vojaci pátrajú po čiernej skrinke airbusu, na ktorého palube bolo celkovo 66 ľudí. Stroj smerujúci z Paríža do Káhiry zmizol z obrazoviek radarov nedlho pred plánovaným pristátím v egyptskom hlavnom meste Káhira. Príčiny havárie zatiaľ nie sú známe, špekuluje sa o technickej poruche, chybe pilota alebo teroristickom útoku.

Grécky minister obrany Panos Kammenos uviedol, že egyptské pátracie tímy našli časť tela, dve sedadlá a batožinu pochádzajúcu z lietadla spoločnosti EgyptAir. Informovala o tom agentúra AP.

Airbus A320 egyptského vlajkového dopravcu EgyptAir sa dostal do problémov vo štvrtok o 2.30 h SELČ. Lietadlo začalo vo výške necelých 11.300 metrov nad morom prudko meniť smer, na čo kleslo do výšky približne 4600 metrov a zmizlo z obrazoviek radarov.

Prvé trosky nepatrili lietadlu

Egyptská strana už vo štvrtok vyhlasovala, že našla trosky lietadla pri gréckom Karpathose. Šéf gréckeho úradu pre vyšetrovanie leteckých katastrof Athanassios Binis následne vyhlásil, že trosky nájdené v mori nepochádzajú z nezvestného lietadla, čo potvrdila i samotná spoločnosť EgyptAir.

Medzi cestujúcimi sa nachádzalo 30 Egypťanov, 15 francúzskych občanov, dvaja Iračania a po jednom cestujúcom z Británie, Belgicka, Kuvajtu, Saudskej Arábie, Sudánu, Čadu, Portugalska, Alžírska a Kanady. Podľa DPA nie sú žiadne náznaky, že by niekto z cestujúcich alebo členov posádky mohol haváriu prežiť.

Na objasnení okolností havárie majú pracovať spoločne egyptskí a francúzski vyšetrovatelia. Americká spravodajská stanica CNN uviedla, že nezvestný airbus absolvoval v stredu lety do Eritrey a Tuniska a počas letu z Paríža do Káhiry neprepravoval žiadny špeciálny náklad.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok