Lietadlo sa pred haváriou ostro stočilo, pátrajú po troskách

TA3 ČTK TASR
19.5.2016 12:36

Lietadlo egyptskej leteckej spoločnosti EgyptAir, na palube ktorého bolo 66 ľudí, sa zrútilo do Stredozemného mora. Podľa gréckeho ministerstva obrany sa predtým, ako zmizlo z radarov, ostro stočilo do vývrtky. Lietadlo smerovalo z Paríža do Egypta. Na palube neboli Slováci.

Popísal posledné chvíle lietadla

Posledné chvíle lietadla popísal na tlačovej konferencii grécky minister obrany Panos Kammenos. Lietadlo sa podľa neho pri strmom páde začalo stáčať do vývrtky, potom zmizlo z radarov a zrútilo sa z výšky niekoľkých kilometrov. Kammenos sa odvolal na záznamy satelitných údajov z riadenia letovej prevádzky.

Šéf gréckeho úradu pre vyšetrovanie leteckých katastrof Athanassios Binis vyhlásil, že trosky zatiaľ nájdené v Stredozemnom mori nepochádzajú z nezvestného lietadla spoločnosti EgyptAir. Úrady prehľadávajú rozsiahlu oblasť južne od gréckeho ostrova Kréta a hľadajú trosky lietadla.

Leteli do Káhiry

Lietadlo EgyptAir so 66 ľuďmi na palube sa zrútilo počas letu z Paríža do Káhiry. Potvrdili to predstavitelia egyptského civilného letectva. Letecká spoločnosť EgyptAir uviedla, že núdzový signál zachytila egyptská armáda vo 4:26 SELČ, asi dve hodiny po tom, čo stroj zmizol z radarov. Mohlo ísť o signál z lokátora.

Lietadlo štartovalo z Paríža v stredu zhruba hodinu pred polnocou. Spojenie sa prerušilo v čase, keď sa lietadlo nachádzalo asi 16 kilometrov v egyptskom vzdušnom priestore, teda asi 50 kilometrov od severného egyptského pobrežia. Letel v tej chvíli vo výške 11.000 metrov.

Stroj hľadali lietadlá egyptskej a gréckej armády. Do oblasti smerovala aj grécka fregata, v pohotovosti boli vrtuľníky na gréckom ostrove Karpathos. Grécko do pátrania po stroji vyslalo dvojicu lietadiel, vrátane stroje C-130 Hercules. Na palube lietadla bolo 56 cestujúcich a desať členov posádky.

 

Niekoľko národností

Medzi cestujúcimi nezvestného dopravného lietadla bolo tridsať Egypťanov a 15 Francúzov. V zozname pasažierov letu MS804 figurujú aj dvaja Iračania a po jednom občanovi z Alžírska, Belgicka, Británie, Čadu, Kanady, Kuvajtu, Portugalska, Saudskej Arábie a Sudánu. Slováci na palube pravdepodobne neboli.

"Podľa prvých informácií, ktoré máme k dispozícii, by medzi cestujúcimi nemali byť občania Slovenskej republiky. Sme však v kontakte s úradmi tak vo Francúzsku, ako aj v Egypte," povedal hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Stano.

Okrem 59 cestujúcich sa na palube Airbusu A320 nachádzalo aj desať členov posádky. Podľa egyptského úradu pre civilné letectvo sa lietadlo zrútilo do Stredozemného mora. V oblasti panovalo v tom čase jasné a pokojné počasie.

Nevylučujú útok

Podľa vedenia spoločnosti EgyptAir mal pilot nalietaných približne 6000 hodín, z toho tretinu v Airbusu A320. Lietadlo bolo vyrobené v roku 2003.

Francúzsky premiér Manuel Valls uviedol, že v súvislosti s haváriou nemožno vylúčiť "nijakú hypotézu". Pre príbuzných cestujúcich, ktorí sa v čase nehody nachádzali na palube havarovaného lietadla, zriadili francúzske úrady krízové centrum na parížskom letisku Charlesa de Gaulla. Francúzsky prezident Francois Hollande už v súvislosti s haváriou lietadla hovoril so svojím egyptským náprotivkom Abdalom Fattáhom Sísím.

Egyptský premiér Šaríf Ismáíl s odvolaním sa na miestny úrad pre civilné letectvo zdôraznil, že na oficiálne potvrdenie havárie je zatiaľ priskoro. Dodal, že v tomto prípade nemožno vylúčiť teroristický útok.

Vlani v októbri sa na Sinajskom polostrove zrútilo ruské lietadlo, na palube vtedy zahynulo 224 ľudí. Podľa vyšetrovateľov bola v lietadle nálož. K útoku sa prihlásila egyptská vetva teroristickej organizácie Islamský štát. Tento rok v marci bolo unesené lietadlo spoločnosti EgyptAir na Cyprus. Únosca, ktorý je väznený na Cypre, bol podľa úradov psychicky nevyrovnaný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok