Jemenské vládne sily zabili stovky radikálov, zrejme aj niekoľkých vodcov

TA3 ČTK
25.4.2016 07:59

Jemenské vládne sily podporované arabskou koalíciou zabili na juhu Jemenu viac ako 800 údajných príslušníkov organizácie al-Káida. Informovala o tom agentúra AFP. Podľa koalície bolo medzi nimi aj niekoľko tamojších vodcov tejto teroristickej organizácie.

Džihádisti ustúpili na západ

Cieľom ofenzívy na juhu krajiny, ktorú začali jemenské sily a ich spojenci na čele so Saudskou Arábiou v sobotu, je pomôcť vláde znovu získať kontrolu nad mestami, ktoré drží v rukách Al- Káida. Tá počas posledného roka ovládla takmer 600 kilometrov dlhý pás územia pri pobreží Arabského mora a vybudovala tam bohatý miništát, so strediskom Mukalla.

Do tohto prístavného mesta vstúpili vládne jednotky prvýkrát po viac ako roku v nedeľu. "Vstúpili sme do centra mesta (Mukalla) a nestretli sme sa žiadnym odporom zo strany džihádistov z Al-Káidy, ktorí ustúpili na západ," povedal z miesta agentúre AFP vojenský činiteľ.

Využívajú občiansku vojnu

Kríza v Jemene trvá od septembra 2014, kedy šíitskí rebeli obsadili metropolu Saná a začali postupovať ďalej na juh. Na stranu vlády sa vlani na jar pridala koalície arabských krajín.

V lete bol z rúk rebelov späť dobytý aj prístav Aden, kam sa potom z exilu v Saudskej Arábii vrátila vláda i prezident. Občiansku vojnu v Jemene, ktorá si už vyžiadala najmenej 6200 obetí, využíva organizácia Al-Káida, ktorá sa snaží o ovládnutie južnej časti krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok