Počas razie v jemenskom Adene zadržali desiatky údajných teroristov

TA3 ČTK
31.3.2016 07:11

Jemenské provládne jednotky zadržali desiatky ľudí podozrivých z členstva v odnoži teroristickej organizácie Al-Káida na arabskom polostrove. Počas série razií vytlačili islamistov z prístavneho mesta Aden, ktoré doteraz nemali plne pod kontrolou.

Kontrola nad mestom

Provládne jednotky zadržali pri niekoľkých raziách v Adene desiatky osôb podozrivých z členstva v teroristickej sieti al-Káida. Napísala to agentúra AP, podľa ktorej množstvo radikálov z oblasti utieklo. Bojovníci podporujúci jemenský kabinet zriadili v okolí prístavu niekoľko kontrolných stanovíšť, potvrdil generál Šalál Šajá, šéf adenských bezpečnostných zložiek.

Jemenská odnož al-Káidy operuje najmä na juhu krajiny. Podľa jemenského generála sú akcie bezpečnostných zložiek súčasťou rozsiahlejšej kampane s cieľom upevniť kontrolu nad Adenom, ktorý teraz de facto funguje ako jemenské hlavné mesto a kde sídli vláda.

Útok na Charlie Hebdo

Jemenskú metropolu Saná obsadili v roku 2014 šiitskí povstalci a začali postupovať ďalej na juh. Na stranu vlády sa vlani pridala arabská koalícia na čele so Saudskou Arábiou a vďaka nej sa podarilo niekoľko oblastí oslobodiť. Bol medzi nimi práve Aden, kam sa z exilu v Saudskej Arábii mohla vlani vrátiť vláda i prezident.

Spojené štáty považujú jemenskú odnož al-Káidy za jednu z najnebezpečnejších a vedú proti nej boj s pomocou bezpilotných lietadiel. Organizácia má na svedomí bombové útoky proti jemenskému štátu, plánovala atentáty proti americkým dopravným lietadlám a prihlásila sa tiež k útoku na parížsku redakcii časopisu Charlie Hebdo vlani v januári, pri ktorom islamisti zavraždili 12 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok