Islamisti utrpeli v Palmýre zdrvujúcu porážku, mesto čistia od mín

TA3 ČTK
28.3.2016 13:23

Pyrotechnici odstraňujú míny zo sýrskeho mesta Palmýra, ktoré po niekoľkodňových bojoch opäť vybojovali sýrske jednotky od radikálov z Islamského štátu. Džihádisti mesto pred porážkou zamínovali vrátane obytných štvrtí a historickej časti.

Pár hodín po dobytí sýrskej Palmýry špecialisti analyzujú rozsah škôd, ktoré tam islamisti napáchali. Podľa šéfa sýrskych pamiatkarov nové zábery prekvapivo ukazujú, že mesto nie je v takom dezolátnom stave, ako sa obávali. Obnova palmýrskych pamiatok by ale podľa odhadov mohla potrvať aj 5 rokov.

Sýrskej armáde v bojoch o Palmýru pomáhalo ruské letectvo. Ruská televízia oznámila, že armáda zo Sýrie odviezla tri bojovné vrtuľníky. Prezident Vladimir Putin 14. marca nariadil čiastočné stiahnutie ruských síl zo Sýrie, čo armáda začala hneď ďalší deň plniť. Jej zástupca ale povedal, že v Sýrii zostáva dostatok ruských síl na to, aby boli schopné "v akúkoľvek chvíľu odraziť akýkoľvek útok".

palmyra-1140_0a000002-d484-3b62.jpg

Putin gratuloval sýrskemu prezidentovi Assadovi k získaniu Palmýry a to isté učinil aj tajomník iránskej národnej bezpečnostnej rady Alí Šamchání. Podľa neho ide o víťazstvo, na ktoré môže byť Sýria hrdá. Irán patrí rovnako ako Rusko k hlavným Asadovým spojencom.

V bitke o Palmýru zahynulo okolo 400 členov IS a podľa organizácie sýrskych ochrancov ľudských práv ide o najväčšiu porážku IS od roku 2014, kedy táto radikálna skupina vyhlásila na dobytých územiach v Sýrii a Iraku kalifát. Na prorežimnej strane prišlo o život asi 180 bojovníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok