Sýrska armáda dobyla Palmýru, vyhnali radikálov z Islamského štátu

TA3 ČTK
27.3.2016 08:39

Sýrske vládne jednotky dobyli celé mesto Palmýra a tvrdia, že z neho vyhnali bojovníkov radikálneho hnutia Islamský štát. Informovali o tom svetové tlačové agentúry s odvolaním sa na sýrske štátne médiá a opozičných aktivistov zo Sýrskej organizácie pre ľudské práva, ktorá situáciu v krajine monitoruje z Británie.

Zahynuli stovky bojovníkov

Islamisti historické mesto ovládali od vlaňajšieho mája. "Armáda po tvrdých nočných bojoch prevzala kontrolu nad celým mestom Palmýra vrátane starobylej oblasti a obytnej časti mesta. Džihádisti sa stiahli," citovala agentúra AFP nemenovaný sýrsky vojenský zdroj.

Podľa SOHR sa ešte ráno ozývala streľba vo východnej časti mesta, väčšina radikálov sa ale z Palmýry stiahla. Sýrskej armáde, pri takmer tri týždne trvajúcom dobývaní Palmýry, pomáhalo ruské letectvo. Vojaci sa v meste snažia zneškodniť výbušniny, ktoré tam nastražili islamisti.

Ako uviedol Rami Abdar Rahmán zo SOHR, v bitke o Palmýru zahynulo 400 bojovníkov Islamského štátu. Ide podľa neho o najväčšiu porážku radikálnej skupiny od roku 2014, kedy na dobytých územiach v Sýrii a Iraku vyhlásila kalifát. Na strane sýrskej armády prišlo o život asi 180 bojovníkov.

Sýrska televízia hlási víťazné ráno

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské letectvo vykonalo za uplynulých 24 hodín v okolí Palmýry 40 náletov, zasiahlo 158 cieľov a zabilo vyše 100 ozbrojencov. Sýrska štátna televízia prerušila svoj pravidelný program a začala vysielať dokument o Palmýre a jej archeologických pamiatkach.

Televízia tiež divákom ponúkla vlastenecké piesne. "Je desať hodín ráno palmýrského času. Toto ráno je víťazné," hlásil televízny hlásateľ. O niečo neskôr televízia priniesla spravodajstvo reportéra priamo z Palmýry, kde bolo vidieť, ako sa vojaci pohybujú v centre mesta.

Sýrska armáda začala boj o Palmýru, zahrnutú do zoznamu svetového dedičstva UNESCO, 7. marca. Palmýra bola v staroveku významnou obchodnou zastávkou. Dnes leží v púšti a sú v nej rozsiahle a cenné archeologické náleziská. IS archeologickú lokalitu zamínovali a zničil dva chrámy: Belov a Baal-Šaminov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok