V okolí Palmýry pokračujú tvrdé boje, armáda mesto obkľučuje

TASR
25.3.2016 12:36

Sýrske štátne médiá a opoziční aktivisti informovali o pokračujúcich ťažkých bojoch medzi vládnymi zložkami a militantmi extrémistickej skupiny Islamský štát, ktoré pokračujú na predmestiach historického mesta Palmýra v strednej Sýrii. Obe strany na seba útočia delostreleckou paľbou.

V okolí Palmýry pokračujú tvrdé boje, armáda mesto obkľučuje
SITA/AP

Vláde jednotky za podpory ruských náletov na krátko vstúpili do Palmýry, povstalecké oddiely ich však zatlačili nazad a boje o túto pamiatku UNESCO aktuálne pokračujú v okolí hlavných vstupov do mesta.

Sýrska štátna agentúra SANA s odvolaním sa na nemenovaný zdroj sýrskej armády uviedla, že vojsku sa podarilo obsadiť strategický vrch v tesnej blízkosti mesta. Vládne sily ďalej prevzali kontrolu nad viacerými návršiami rozprestierajúcimi sa v okolí mesta.

Sýrska armáda začala veľkú ofenzívu s cieľom dobyť Palmýru pred dvoma týždňami. Džihádisti obsadili toto mesto v provincii Homs v máji 2015, čo vyvolalo celosvetové obavy o osud tamojších umeleckých diel.

Mnohé z palmýrskych pamiatok z obdobia starovekej Rímskej ríše, vrátane 2000-ročného Bélovho chrámu a svetoznámeho Víťazného oblúka, militanti medzičasom vyhodili do vzduchu. Mesto Palmýra je zaradené do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok