Iracké jednotky tiahnu na Mósul, postup spomaľujú míny

TA3 ČTK
25.3.2016 12:55

Iracké jednotky len pomaly postupujú na severe krajiny po začatí ofenzívy, ktorej konečným cieľom je dobyť späť severoiracké mesto Mósul. Operácia naráža na problémy, pretože veľa objektov na fronte je zamínovaných. Islamský štát v obrane predpolia Mosulu využíva samovražedných atentátnikov, uviedla iracká armáda.

Iracké jednotky získali kontrolu nad niekoľkými dedinami na predmestí mesta Machmúr východne od Mósulu a vyvesili tam iracké vlajky. Iračanom zo vzduchu pomáha koalícia na čele so Spojenými štátmi, operáciu podporujú aj kurdskí bojovníci.

"Míny postup armády spomaľujú," povedal novinárom zdroj z irackej armády, ktorý sa bojov zúčastňuje. Velenie irackej armády tvrdií že Mósul oslobodia počas tohto roka, mnohí experti ale o pripravenosti ozbrojených síl pochybujú.

Mosul z troch strán obkľúčili irackí Kurdi, ktorí sa na niekoľkých miestach priblížili až na vzdialenosť 15 kilometrov od severného okraja mesta. Spojené štáty oznámili zriadenie malého stanovištia delostrelectva na severe Iraku, ktoré má za cieľ chrániť irackú vojenskú základňu v Machmúre. Tá leží asi 70 kilometrov juhovýchodne od Mósulu a je pre útok na mesto najdôležitejšia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok