Neuveriteľné skutočnosťou? O Bratislave uvažujú v projekte Hyperloop

TA3 TASR
10.3.2016 16:42

Ultrarýchla budúcnosť dopravy. Takéto pomenovania dostáva projekt Hyperloop miliardára Elona Muska, ktorý by mal zmeniť spôsob, akým sa ľudia prepravujú na väčšie vzdialenosti. Vizionári zvažujú, že prvé metropoly v Európe, ktoré prepoja, budú Bratislava a Viedeň.

Neuveriteľné skutočnosťou? O Bratislave uvažujú v projekte Hyperloop
SITA/AP

Rokovali s ministerstvom

Podľa informácií magazínu The Verge sa Muskova spoločnosť Hyperloop Transportation Technologies dohodla so slovenskou vládou na možnosti vybudovať v našom regióne hyperloop, teda akýsi superrýchly potrubný dopravný systém. Ministerstvo však hovorí len o dohode o porozumení.

Hyperloop, teda „hyperslučka“, je koncept verejnej dopravy, ktorý by mohol fungovať na základe prepojených trubiek, v ktorých sa pohybuje transportný tubus – niečo ako vozeň. Vo valcových trubkách by bolo možné za ideálnych podmienkok dosiahnuť až rýchlosť 1 120 kilometrov za hodinu.

Spojenie Viedne a Bratislavy?

Trojdňová návšteva generálneho riaditeľa spoločnosti Hyperloop Dirka Ahlborna na Slovensku podľa rezortu hospodárstva potvrdzuje, že patríme na mapu svetových inovátorov. Zavŕšila sa vraj podpisom memoranda s cieľom preskúmania možností budúcej spolupráce na inovatívnom, ultra modernom systéme dopravy.

Víziou pre Hyperloop v Európe je podľa hovorkyne Miriam Žiakovej spojenie dvoch najbližších hlavných miest na svete - Bratislavy a Viedne a následné prepojenie celej Európy. Rozšírenie projektu v celej Európe by výrazne znížilo vzdialenosť medzi jednotlivými mestami na niekoľko minút. Dopravný systém tohto druhu by preddefinoval koncept dochádzania a zintenzívnil cezhraničnú spoluprácu v Európe s dôležitými sociálno-ekonomickými dôsledkami.

Zatiaľ len testy v Kalifornii

Projekt Hyperloop by podľa rezortu spojil nielen európske mestá, ale aj podnikateľov, akademickú obec a výskumné inštitúcie. Expanzia tohto projektu by tiež zvýšila dopyt po inováciách a vytváranie nových inovačných uzlov na Slovensku a v celej Európe.     

Hovorkyňa pripomenula, že Ahlborn navštívil Slovensko v dňoch 7. až 9. marca na pozvanie ministra hospodárstva Vazila Hudáka. Počas trojdňového programu nahliadol Ahlborn aj do kľúčových zložiek slovenského inovačného ekosystému. Predstavil projekt Hyperloop zástupcom vlády, výskumným agentúram, vedúcim pracovníkom a študentom techniky a dizajnu, ako aj podnikateľom a investorom. Na stretnutí s inovátormi a lídrami slovenského priemyslu a nadnárodnými spoločnosťami so sídlom na Slovensku prerokoval možnosti potenciálnej spolupráce.      

V súčasnosti existujú na svete iba dve spoločnosti, ktoré koncept Hyperloop realizujú, a to Hyperloop Technologies a Hyperloop Transportation Technologies. Obe budujú testovaciu dráhu v Kalifornii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok