Z Bratislavy do Košíc za pár minút? Dopravu budúcnosti otestujú naostro

23.1.2016 19:56

Existuje možnosť cestovať rýchlejšie ako autom, vlakom, či dokonca lietadlom? Nad touto otázkou sa pred pár rokmi zamyslel zakladateľ novátorských spoločností Tesla a SpaceX Elon Musk. Hyperrýchlu dopravu, ktorú vymyslel, idú otestovať naostro.

Z Bratislavy do Košíc za pár minút? Dopravu budúcnosti otestujú naostro
hyperlooptech.com

Potrubie z LA do San Francisca

Projekt zvaný Hyperloop by mohol výrazne zrýchliť prepravu cestujúcich medzi dvoma americkými metropolami, Los Angeles a San Franciscom. Cestu by skrátil z približne šiestich hodín autom či hodiny lietadlom na neuveriteľnú polhodinu. A ktovie, raz možno povedie aj medzi Bratislavou a Košicami – cestu by mal zvládnuť za približne 20 minút.

Hyperloop, teda „hyperslučka“, je koncept verejnej dopravy, ktorý by mohol fungovať na základe prepojených trubiek, v ktorých sa pohybuje transportný tubus – niečo ako vozeň. Vo valcových trubkách by bolo možné za ideálnych podmienkok dosiahnuť až rýchlosť 1 120 kilometrov za hodinu.

V roku 2013 odhadoval Musk cenu, za ktorú by sa mohol postaviť Hyperloop medzi LA a „San Fran“,  na 6 miliárd dolárov, ale kritici namietali, že suma je podhodnotená. Hyperloop by podľa neho mohol byť šancou nielen na rýchlejšiu, ale aj bezpečnejšiu a lacnejšiu prepravu, ktorá je odolnejšia voči poveternostným vplyvom.

Prvý Hyperloop vzniká v púšti

Ako sa môže v potrubí vyprodukovať takáto megarýchlosť? Princíp považuje riaditeľ spoločnosti Hyperloop Technologies Rob Lloyd za veľmi jednoduchý. "Stačí len odobrať tlak z uzatvoreného prostredia - napríklad z trubky. Môžeme odstrániť trenie kolies vznášaním a potom potrebujeme už len veľmi málo energie na to, aby sme posunuli tubus neuveriteľne veľkou rýchlosťou," povedal riaditeľ Rob Lloyd pre CNN.

Prvý krok k naplneniu sna sa už uskutočňuje v nevadskej púšti. Na vyprahnutej zemi ležia zrovnané trubice, ktoré vytvoria testovacie uzatvorené potrubie.

hyperloop-trubice_0a000002-8d1a-6f3f.png

Nezodpovedanou otázkou je, ako bude vyzerať tubus – kabína pre pasažierov. Ešte na začiatku projektu, keď ho Musk predstavoval verejnosti, poskytol dokumentáciu širokej verejnosti ako open-source. Každý tak mohol projekt zlepšovať a priniesť vlastný nápad. Musk tvrdil, že je príliš vyťažený projektami v SpaceX a Tesle, aby sám ťahal celý nápad ďalej.

Pomáhajú stovky chytrých hláv

Tubus by tak mohol vzísť aj z verejnej súťaže. Myšlienka rýchlej prepravy v potrubí podporuje súťaživosť mozgov z celého sveta. Už teraz pracuje na prototype viac ako tisícka študentov z rôznych kútov zeme. Niektoré nápady dostanú šancu v januárovej dizajnérskej súťaži na texaskej univerzite.

Idea rýchlej prepravy vo vákuovej trubici je taká lákavá, že sa jej zmocnila aj konkurenčná spoločnosť Hyperloop Transportation Technologies. Tá si už 8-kilometrovú dráhu na testovanie plánuje v Kalifornii.

hyperloop-htt_0a000002-8d1a-db44.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok