Darcovská konferencia splnila účel, pre Sýriu vyzbierali miliardy

TA3 ČTK TASR
4.2.2016 17:44

Viac ako šesť miliárd dolárov na tohtoročnú pomoc pre Sýriu a okolité štáty už prisľúbili poskytnúť svetoví štátnici na londýnskej konferencii darcov. Celkovo je podľa OSN tento rok potrebných okolo deviatich miliárd dolárov.

Najviac prispeje Únia

Medzinárodná konferencia nazvaná Podpora Sýrie a regiónu v roku 2016 nadväzuje na trojicu podobných akcií z rokov 2013 až 2015, ktoré sa uskutočnili v Kuvajte. Jej cieľom je získať veľkú časť z deviatich miliárd dolárov, ktoré tento rok požaduje OSN. Asi 7,7 miliardy z tejto sumy by malo ísť rôznym agentúram svetovej organizácie a 1,2 miliardy štátom v regióne.

Najväčší príspevok zatiaľ v mene Európskej únie sľúbil predseda Európskej rady Donald Tusk, podľa ktorého dá tento rok dvadsaťosmička na pomoc Sýrii, Turecku, Jordánsku a Libanonu viac ako tri miliardy eur. Únia tak strojnásobila svoju podporu, ktorú ponúkla 31. marca 2015 na predchádzajúcej darcovskej konferencii v Kuvajte a v reakcii na najhoršiu humanitárnu krízu od druhej svetovej vojny navýšila svoju celkovú pomoc na päť miliárd eur.

Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová a predseda Európskej rady Donald Tusk to oznámili na londýnskej konferencii, ktorú usporiadali Spojené kráľovstvo, Nemecko, Nórsko, Kuvajt a Organizácia Spojených národov.
Okrem Tuska a Mogheriniovej záujmy EÚ na podujatí, na ktorom sa zúčastnilo vyše 70 národných delegácií, zastupoval aj eurokomisár pre susedskú politiku a rozšírenie Johannes Hahn a eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízové opatrenia Christos Stylianidis.

Tusk v Londýne uviedol, že EÚ dúfa, že ponúknutá finančná pomoc pomôže miliónom ľudí zlepšiť ich súčasné životné podmienky. Upozornil, že mnohí sýrski utečenci, ktorí museli opustiť svoju vlasť, prišli o všetko a po rokoch konfliktu strácajú aj nádej. "Máme morálnu povinnosť, vrátim im späť nádej," zdôraznil Tusk.

Pomoc potrebujú milióny ľudí

Mogheriniová vo svojom vystúpení zopakovala, že len politické riešenie môže skoncovať s nesmiernym utrpením, ktoré prežíva sýrsky ľud. Dodala, že EÚ podporuje snahy osobitného vyslanca OSN Staffana de Misturu zabezpečiť konštruktívne mierové rozhovory o Sýrii.

"Zatiaľ čo budeme poskytovať humanitárnu a rozvojovú pomoc a navrhovať ekonomickú a finančnú podporu aj pre Jordánsko a Libanon, budeme pracovať na politickej transformácii Sýrie, čo môže viesť ku koncu vojny," uviedla Mogheriniová. Momentálne prerušené rozhovory medzi vládou a opozičnými silami pootvorili dvere pre túto príležitosť. Nebudú však otvorené navždy a preto by sa všetci účastníci mali konštruktívne zapojiť do dialógu, ktorý by mal priniesť konkrétne výsledky.

Mogheriniová pripomenula, že občianska vojna v Sýrii si za päť rokov trvania vyžiadala viac ako 250.000 životov, väčšinou civilistov. Viac ako 18 miliónov ľudí potrebuje pomoc, z toho 13,5 milióna vnútri Sýrie. Vojna podľa nej viedla aj k výrazným presunom obyvateľstva - v Sýrii je okolo 6,5 milióna vysídlencov a za hranice krajiny utieklo viac ako 4,6 milióna ľudí, predovšetkým do Libanonu, Jordánska a Turecka.

EÚ v Londýne potvrdila aj svoj zámer podstatne zvýšiť podporu pre Libanon a Jordánsko, teda krajiny s najväčším počtom sýrskych utečencov v pomere k počtu obyvateľov.

Zabezpečenie vzdelania pre deti

Spojené štáty chcú podľa ministra zahraničia Johna Kerryho poskytnúť okolo 900 miliónov dolárov. Ešte vyšší má byť príspevok Nemecka, ktorého kancelárka Angela Merkelová hovorila o sume 1,2 miliardy eur. Britský premiér David Cameron za svoju vládu prisľúbil 510 miliónov libier. Oba štáty zároveň sľúbili miliardy aj na ďalších niekoľko rokov. Nórsko potom počíta s príspevkom 1,2 miliardy dolárov počas štyroch rokov.

Najväčšie finančné náklady päťročného sýrskeho konfliktu nesú vedľa samotných Sýrčanov okolité krajiny. Turecký premiér Ahmet Davutoglu, ktorého krajina hostí 2,5 milióna sýrskych utečencov, hovoril o nákladoch vo výške desiatok miliárd dolárov ročne.

Popri finančných príspevkov hľadajú svetoví politici aj ďalšie cesty, ako pomôcť sýrskym utečencom na Blízkom východe, ktorých je v súčasnosti asi 4,4 milióna. Jedným z cieľov je do konca budúceho školského roka zabezpečiť vzdelávanie pre všetkých 1,4 milióna detských utečencov zo Sýrie. Teraz ich do školy chodí len polovica.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok