Sýrske mierové rozhovory prerušili, rokovania sa nikam neposunuli

TA3 ČTK
3.2.2016 21:39

Splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura sa rozhodol dočasne prerušiť rozhovory o Sýrii, ktoré sa konajú v Ženeve. Pokračovať by mali 25. februára.

De Mistura vraj teraz požiada krajiny ako zo Západu, tak z Blízkeho východu, ktoré rokovania o Sýrii podporujú, aby sa čo najskôr zišli a prediskutovali sporné témy. De Mistura odštartoval ženevské rokovania minulý piatok. Stretával sa oddelene s delegáciou sýrskej vlády a sýrskej opozície, ale rozhovory viazli a nebol dosiahnutý žiadny výrazný pokrok.

Ako splnomocnenec OSN uviedol, po necelom týždni rokovaní, ktoré sa zatiaľ nikam neposunuli, nie je otrávený či sklamaný. Je vraj odhodlaný v rozhovoroch pokračovať, je ale potrebné pozerať sa na celú vec reálne. "Toto nie je koniec, nie je to zlyhanie rozhovorov," zdôraznil splnomocnenec pred novinármi. Obe strany majú podľa neho záujem, aby "začal politický proces".

Šéf sýrskej vládnej delegácie, veľvyslanec pri OSN Bašár Džaafarí, sýrsku opozíciu obvinil z toho, že sa pod tlakom Saudskej Arábie, Kataru a Turecka chcela z rokovania stiahnuť. OSN vraj preto radšej volila prerušenie rozhovorov, aby sa tomuto kroku vyhla. "Dozvedeli sme sa pred niekoľkými hodinami, že Rijádske opozícia chcela z rozhovorov odstúpiť. Preto pán de Mistura prišiel so svojim oznámením, ktoré malo za cieľ politicky zakryť tento krok," povedal Džaafarí novinárom. Podľa neho je prerušenie rozhovorov zlyhaním "všetkých okrem sýrskej vlády". Damask sa vraj ešte rozhodne, či sa do Ženevy 25. februára vráti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok