Lotyšsko si pripomenulo 25. výročie zásahu sovietskych síl

TA3 TASR
21.1.2016 21:47

Lotyši si pripomenuli 25. výročie zásahu niekdajších sovietskych síl, ktorý však nedokázal zastaviť úsilie tejto pobaltskej republiky o získanie nezávislosti. Informovala o tom agentúra AP.

Stovky ľudí sa zišli na námestí v centre hlavného mesta Riga neďaleko parlamentu pri vatrách pripomínajúcich tie, ktoré zohrievali demonštrantov bojujúcich za nezávislosť krajiny pred 25 rokmi. Množstvo okolitých budov zdobili lotyšské vlajky; tie niesli aj vojaci a ďalší Lotyši pochodujúci zasneženou metropolou.

Sovietske jednotky vtrhli 20. januára 1991, a síce v dobe hroziaceho rozpadu ZSSR, do budov lotyšského ministerstva vnútra. Pri následných udalostiach, ktoré napokon viedli len k posilneniu úsilia tejto pobaltskej republiky o získanie nezávislosti, zahynulo vtedy päť ľudí - chlapec, dvaja policajti a dvaja filmári. Zástupylotyšských funkcionárov a politikov položili počas stredajšieho slávnostného obradu vence na Pamätník slobody v Rige. Podujatie bolo súčasťou rozsiahlejšej série spomienkových osláv, ktoré v tomto roku plánujú pobaltské krajiny, aby si tak pripomenuli koniec sovietskej okupácie. 

Ako prvá z nich si v tomto roku pripomenula 25. výročie intervencie sovietskych ozbrojených síl susedná Litva, kde 13. januára 1991 pri útoku vojakov na televíznu vežu vo Vilniuse a na tamojšie televízne a rozhlasové centrum zahynulo 14 ľudí. Litva, ako aj Estónsko a Lotyšsko sa oficiálneho uznania nezávislosti zo strany Moskvy dočkali 6. septembra 1991.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok