Počet nehôd na železničných priecestiach vlani stúpol, zahynulo pri nich 14 ľudí

TA3 TASR
10.1.2016 14:43

Dopravné nehody na železničných priecestiach sú pre vodičov i rušňovodičov nočnou morou. Za uplynulý rok ich počet v porovnaní s rokom 2014 vzrástol.

Ľudia priecestia podceňujú

Na železničných priecestiach sa v priebehu minulého roka udialo 55 nehôd, pri ktorých 14 ľudí zahynulo a 12 sa ťažko zranilo. Oproti roku 2014 tak nehody na priecestiach vzrástli, vtedy ich totiž Železnice Slovenskej republiky zaznamenali 49.

"Je zarážajúcim paradoxom, že až 38 nehôd, čo je 69 %, sa stalo na zabezpečených železničných priecestiach, a to z viny vodičov, cyklistov, chodcov," hovorí hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková. Realita a správanie sa účastníkov cestnej premávky pri prejazde či prechode cez železničné priecestia tak podľa jej slov ukazuje, že ľudia naďalej podceňujú priecestia, neuvedomujú si alebo vedome ignorujú hroziace nebezpečenstvo a zbytočne hazardujú so svojím zdravím a zdravím svojich blízkych.

Dôležitá je opatrnosť

ŽSR podľa Pavlikovej organizuje mnohé preventívno-bezpečnostné akcie či vydáva publikácie, a tiež spolupracuje so Slovenskou komorou výcvikových zariadení autoškôl. Aj vzhľadom na stúpajúci počet nehôd a počet osôb usmrtených vlakmi, železnice apelujú na účastníkov cestnej premávky a aj na ostatné osoby, aby prehodnotili svoje správanie pri prechádzaní cez železničné priecestie. A zároveň, aby boli aj pri pohybe v blízkosti železničnej trate mimoriadne opatrní.

Aktuálne je pritom podľa ŽSR na Slovensku 2115 železničných priecestí a priechodov pre peších, z čoho je 1074 zabezpečených a 1041 nezabezpečených. "Všetky železničné priecestia v správe ŽSR vyhovujú technickým a legislatívnym normám," konštatovala Pavliková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok