Od nedele začne na železniciach platiť nový cestovný poriadok

TA3 SITA
9.12.2015 19:19

Od nedele začína na železniciach platiť nový cestovný poriadok. Ten prichádza s viacerými novinkami. Bratislava a Banská Bystrica budú spojené priamou linkou a niektoré ceny lístkov výrazne klesnú. Jedna zmena sa ale zrejme cestujúcim páčiť nebude. Železničná spoločnosť definitívne potvrdila, že od 18. januára ruší IC medzi Bratislavou a Košicami.

ZSSK plánuje viacero zmien

Novinkou pre cestujúcich bude priame spojenie Banskej Bystrice s Bratislavou každé dve hodiny so skráteným cestovným časom, či možnosť dlhšieho oddychu a spánku v nočných vlakoch medzi východom a západom Slovenska.

Súčasne zlacnie preprava automobilov v rámci vnútroštátnej aj medzinárodnej dopravy. Informovala o tom riaditeľka odboru komunikácie Železničnej spoločnosti Slovensko Jana Morháčová s tým, že zmeny sú súčasťou nového železničného cestovného poriadku pre rok 2015/2016. Nový cestovný poriadok začne platiť od nedele 13. decembra.

Železničná spoločnosť Slovensko ponúkne počas najbližšieho roka denne v priemere 1 455 vlakov, ktoré obslúžia 690 staníc na celkovo 2 800 kilometroch železničných tratí. Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja si od spoločnosti objednalo na rok spolu 31,3 milióna vlakových kilometrov. Celkový rozsah dopravy zostáva na úrovni roka 2015. Tretinu výkonov predstavujú vlaky diaľkovej dopravy a dve tretiny tvoria výkony v rámci regionálnej a prímestskej dopravy.

Väčšie pohodlie pri prestupoch

„Nový cestovný poriadok síce nezvyšuje počty vlakov ako vlani, ale prináša zaujímavé novinky, ktoré zrýchlia a spresnia dopravu a vytvoria väčšie pohodlie cestujúcich pri prestupoch,“ uviedol riaditeľ Úseku obchodu ZSSK Jozef Schmidt. V medzinárodnej doprave bude prvýkrát cesta z Bratislavy do Prahy trvať menej ako štyri hodiny. Znovu začne jazdiť vlak spájajúci všetky krajiny Visegrádskej štvorky.

V regionálnej doprave sa komplexne prejaví celkové nasadenie všetkých 61 nových ucelených vlakových súprav ako aj 94 zmodernizovaných či nových vozňov z eurofondových projektov. "Je to prvý cestovný poriadok, ktorý v plnej miere v regiónoch využíva všetko, čo sme za posledných sedem rokov dokázali zlepšiť v kvalite vozového parku,“ zdôraznil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok