Lekári zistili, aká je najzdravšia teplota vody na sprchovanie či kúpeľ

ČTK
7.1.2016 10:46

Len málo vecí je v chladných dňoch príjemnejších ako horúci kúpeľ. Avšak to, akú teplotu by voda vo vani mala mať - to je predmetom diskusií už od čias dávneho Ríma.

Lekári zistili, aká je najzdravšia teplota vody na sprchovanie či kúpeľ
ČTK

Teplá, nie horúca

Vyriešiť sa to rozhodla dermatologička Melissa Piliangová z Clevelandskej kliniky, ktorá dospela k záveru, že 44 stupňov Celzia je onou magickou hodnotou, napísal spravodajský server The Wall Street Journal.

Kým z kohútika môže tiecť voda horúca až 60 stupňov Celzia, väčšina lekárov odporúča nastavenie domácich bojlerov na teplotu tesne pod 50 stupňov, aby sa predišlo obareniu.

Optimálna teplota na spláchnutie špiny a každodenných baktérií je podľa doktorky Piliangové 44 stupňov Celzia - a menej. Voda vo vani by mala byť "pocitovo teplá, ale nie nepríjemne horúca", radí.

Ako maslo na noži

Epidermis, teda vrchná časť kože, má vonkajšiu lipidovú vrstvu, ktorá organizmus chráni. "Práve ona drží zlú vodu a baktérie vonku, dobrú vodu vo vnútri a uchováva pokožku vláčnu a hydratovanú," vysvetľuje Piliangová. Túto ochrannú vrstvu prirovnáva k vrstvičke masla na noži. Keď ho podržíme pod studenou vodou, zostane na mieste, ale pod horúcou vodou sa rozpustí a stečie. A presne to isté urobí s ochrannou vrstvou na koži ľudí horúci kúpeľ nad 44 stupňov, tvrdí.

U mladších ľudí kože nahradí vrchnú lipidovú vrstvu rýchlejšie ako u starších ľudí. "Ako starneme, má koža menšiu toleranciu voči horúcej vode, čo môže viesť k jej vysychaniu, svrbeniu, začervenaniu a možno dokonca aj k ekzémom," varuje.

Ani hydratačné krémy prirodzené kožné lipidy nenahradia. Zatiaľ čo dvadsaťročná žena si môže dať horúcu sprchu dvakrát denne, v štyridsiatich už môže zistiť, že po takej sprche má po tele celé plochy suchej kože.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok