Vedci rozlúskli záhadu: Vysoký výskyt rakoviny majú na svedomí zločinci

TASR
3.1.2016 07:46

Zdravotnícka štúdia nariadená talianskou vládou potvrdila nadštandardný počet prípadov úmrtia a rakovinového ochorenia medzi obyvateľmi mesta Neapol, ako aj v jeho okolí.

Vedci rozlúskli záhadu: Vysoký výskyt rakoviny majú na svedomí zločinci
SITA/AP

Príčinu tohto javu štúdia pripisuje desaťročiam vysýpania toxického odpadu miestnou zločineckou organizáciou Camorra. Správa vypracovaná Národným úradom zdravia uvádza "kritický" počet hospitalizácií maloletých detí v provinciách Neapol a Caserta, ktoré v prvom roku svojho života trpia "neprimeranými" nádormi najmä centrálneho nervového systému.

Predmetná štúdia - aktualizovaná verzia z roku 2014 - kladie vinu za túto nelichotivú bilanciu "potvrdenému alebo predpokladanému vystavovaniu sa kombinácii látok znečisťujúcich životné prostredie, ktoré sú vylučované z ilegálnych skládok nebezpečného odpadu alebo jeho nekontrolovaného spaľovania".

Miestni obyvatelia sa v súvislosti s inkriminovanými skládkami už dlhodobo sťažujú na nepriaznivý dopad na svoje zdravie. Táto ilegálna činnosť otrávila podzemné zdroje vody, ktoré slúžia na zavlažovanie poľnohospodárskej pôdy.

Témy: Neapol
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok