Kalif Islamského štátu vyzval na svätú vojnu, web mu ironicky odpovedal

TA3
2.1.2016 10:00

Samozvaný kalif Islamského štátu Abú Bakr Bagdádí sa po dlhšej prestávke počas Vianoc opäť ozval a vyzýval na svätú vojnu proti neveriacim. Časť moslimov na internete na jeho výzvu reagovala, ale inak ako dúfal.

Kalif Islamského štátu vyzval na svätú vojnu, web mu ironicky odpovedal
SITA/AP

Naliehavá výzva na boj

Výhražné slová adresoval Bagdádí aj Izraelu. "Každý deň sme k vám o krok bližšie," upozornil Izraelčanov. Líder radikálnych islamistov zdôraznil, že boj proti "neveriacim" sa týka každého moslima na svete.

"Toto nie je len nová krížová výprava, ale celý svet spojil sily proti nám. Ale nebojte sa, náš štát pretrvá a rozšíri sa. (...) Naliehavo vyzývam každého moslima, aby sa pripojil k boju, zvlášť tých, ktorí žijú v krajine dvoch svätýň (Saudská Arábia)," vyzýva v nahrávke líder Islamského štátu.

Na rovnakom miestach webu, kde islamisti získavajú ďalších mudžahedínov, sa pomerne rýchlo objavili odpovede. Niektoré boli nielen záporné, ale otvorene zosmiešňujúce.

Mnohí mladí moslimovia posolstvo Bagdádího ironicky zosmiešňovali. Väčšina odpovedí sa stala akýmisi ospravedlnenkami, ktoré sú určené priamo "učiteľovi" Bagdádímu. Moslimovia po celom svete nachádzajú jednoduché výhovorky a priznávajú sa, že budú robiť čokoľvek iné, len nech sa nemusia zapojiť do džihádu.

Bratku, musím umyť riad.

Chcem počkať do apríla a zistiť, čo sa stalo s hrdinom seriálu Hra o tróny Jonom Snowom.

Môj otec povedal, že musím byť doma do ôsmej večer. Budeme dovtedy hotoví?

Som trochu zaneprázdnený bojom s mutantami, ktorí do mňa dotierajú v hre Fallout 4. Naozaj nemôžem.

Prepáč, ale práve pozerám Hviezdne vojny, možno zajtra...

Santa Claus mi práve priniesol počítačovú hru FIFA 16, tak možno neskôr, za dve dekády alebo tak nejako.

Moja mama povedala nie. Mohol by si prísť a požiadať ju o dovolenie?

Iba v prípade, že bude pizza zadarmo.

Povianočné výpredaje predsa prišli.

Prepáč kamoš, ale nechcem riskovať smrť predtým ako uvidím ďalšie Hviezdne vojny.

Radšej budem spať a pozerať seriály na Netfixe.

Bagdádí patrí k najhľadanejším ľuďom na svete a USA za informáciu, ktorá by viedla k jeho chyteniu, vypísala odmenu vo výške desať miliónov dolárov. Opakovane sa objavujú správy o zranení alebo zabití lídra džihádistov. Bradatý kalif sa málokedy ukazuje na verejnosti a naposledy sa jeho posolstvo objavilo na zvukovej nahrávke v máji. Rovnako ako teraz vyzýval moslimov z celého sveta, aby sa chopili zbraní a bojovali za jeho skupinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok