Kalifát už vie, ako potopiť americkú ekonomiku. Sám si pritom ubližuje

TA3
13.6.2015 19:46

Bojovníci Islamského štátu prišli so zvláštnym spôsobom, ako položiť ekonomiku svojho úhlavného nepriateľa, Spojených štátov, na kolená. Ide však o dvojsečnú zbraň.

Kalifát už vie, ako potopiť americkú ekonomiku. Sám si pritom ubližuje
SITA/AP, ČTK, Daily Mail, Facebook

Proti USA s čipsami v rukách

Na proislamskom internetovom fóre sa objavil nápad, ktorý by podľa svojho autora mohol položiť na lopatky americkú ekonomiku. Islamisti sa rozhodli, že obyvateľom USA znechutia nezdravé jedlá, ktoré sú jedným zo symbolov zámorskej kultúry.

Islamista by chcel vytvoriť Američanom negatívnu asociáciu k obľúbeným čipsom. Vyzýva bojovníkov, aby pokračovali vo vytváraní brutálnych videí s popravami rukojemníkom, radí však jednu inováciu. Vo videách by sa nachádzali aj zemiakové lupienky.

Džihádistov veľký návrh

"Emocionálne a psychologicky to zanechá zlý dojem u americkej verejnosti," stojí v návode, na ktorý upozornila analytická a monitorovacia spoločnosť SITE"Keď človek uvidí závery popravy s čipsami, bude zvracať. Američania budú nenávidieť čipsy, pretože im pripomenú desivé zábery a po čase bude predaj čipsov klesať," dodáva autor myšlienky Ayyaam Fath Baghdad.

Fath Baghdad vkladá veľké nádeje do tohto plánu a pomenoval ho neskromne: Veľký návrh na elimináciu americkej ekonomiky. V texte autor objasňuje, ako je americká kultúra spätá s pojedaním čipsov a so sledovaním filmov.

Americké spoločnosti zarobia každý rok na zemiakových lupienkoch 6 miliárd dolárov, píše magazín Foreign Policy. Odhaduje, že pre pár prípadov extrémistického umiestnenia čipsov do drastických záberov by sa profit dramaticky neznížil.

IF00001391_1.jpg

Stravovanie v kalifáte

Každá minca má dve strany. Nezdravé návyky v stravovaní sú aj na druhej strane barikády – priamo v srdci kalifátu.

Džihádisti, najmä tí európski, sa stravujú často mimoriadne nezdravo. Junk food, teda nezdravé potraviny s vysokým kalorickým obsahom ako sú čokoládové tyčinky či čipsy, zapíjajú energetickými nápojmi. Európski bojovníci si jednoducho preniesli svoje stravovacie návyky aj na bojový front. Nenávisť ku skazenému Západu musí ísť v tomto prípade bokom.

V obsadených mestách sa darí obchodníkom, ktorí sú schopní zadovážiť aj podpultový tovar ako sú energetické a kolové nápoje, čipsy, či čokoládové tyčinky.

"Ekonomika v oblasti obsadenej Islamským štátom je poháňaná cudzími bojovníkmi. Všetko ostatné je na nule," prezradil predajca odevov zo sýrskej Rakky.

Malé hriechy barbarov

"Tieto maškrty nám neboli známe, alebo niektoré boli tak luxusné, že sme si ich nemohli dovoliť. Ale keď si ich bojovníci vyžadovali, nepýtal som sa. Bežal som za dodávateľom a objednal ich," povedal predavač Nassim.

„Chlapci kúpili celú škatuľu čipsov Pringles a čokoládových tyčiniek Snickers a delia sa s nimi na fronte," prezradil tajomstvo svojho obchodného úspechu britským novinám Financial Times.

Noviny tiež upozorňujú aj na ceny, ktoré si bežní obyvatelia obsadených miest nemôžu dovoliť. Energetický nápoj Red Bull stojí polovicu toho, z čoho dokážu vyžiť Sýrčania jeden deň na obsadenom území.

Prepašovať cheesburgery

O láske k nezdravým jedlám svedčia aj posty na sociálnych sieťach. Jeden z bojovníkov sa chváli, ako sa jeho priateľovi podarilo doviezť do Sýrie z Turecka päť cheeseburgerov. Ďalší bojovník sa pochválil na sociálnej sieti plnou chladničkou plechoviek a sýtených nápojov.

V Mósule, ktorý kontroluje kalifát už rok, je údajne vyhľadávaným miestom bojovníkov reštaurácia v štýle fast foodu Big Burger. Môžu si dožičiť burgery, sýtené nápoje, hranolčeky alebo wrapy.

Drakonické tresty

V rovnakom meste džihádisti vypálili miestnu knižnicu a zničili umelecké pamiatky v múzeu. Správy hovoria aj o poprave mladých chlapcov, ktorí tajne pozerali futbalový zápas medzi Irakom a Jordánskom. Sexuálne násilie v oblasti dosiahlo obludných rozmerov.

Podľa nových zákonov je najmiernejším trestom zbičovanie. Uplatňuje s i za takú vec, akou je fajčenie cigariet. Za krádež sa seká ruka, za neveru mužov hádžu zo strechy, ženy kameňujú. Tresty vykonávajú na verejných miestach, aby odstrašili ostatných.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok