Americká armáda po útokoch šialencov poskytla prevratnú technológiu

TA3
13.12.2015 20:07

Útoky strelcov sú v Spojených štátoch pomerne častou vecou. Keď začnú vyčíňať, o živote postrelených rozhoduje každá sekunda. Armáda sa obetiam rozhodla pomôcť.

Americká armáda po útokoch šialencov poskytla prevratnú technológiu
SITA/AP

Streľba každý deň

V Spojených štátoch sa za posledný rok v priemere strieľalo viac ako raz za deň. Vlastníctvo zbraní je veľmi rozšírené. Zo všetkých vyspelých štátov na svete sú Spojené štáty krajinou, v ktorej dochádza k masovým streľbám najčastejšie. Američania zažívajú pre vysoké mediálne pokrývanie týchto udalostí zvýšený pocit ohrozenia.

Streľba sa stala tak bežnou záležitosťou, že americká armáda sa rozhodla uvoľniť svoje know-how pri záchrane ľudských životov aj bežným civilistom. 40 percent takýchto úmrtí medzi civilistami má na svedomí silné krvácanie pri ťažkom zranení. Takmer polovica týchto úmrtí nastala skôr, ako sa obete dostali do nemocnice.

Skúsenosti z bojového poľa

Spoločnosť RevMedx vyvinula injekciu, ktorá za 15 sekúnd dokáže vyplniť dutinu po guľke. Táto rýchlosť môže byť zásadná a môže znamenať rozdiel medzi životom a smrťou.

Injekciu vyvinuli najprv pre vojakov. Na počiatku bol nápad využiť pri ťažkých ranách podobný princíp, aký sa používa na pneumatikách. Trhlinu dokáže zaceliť vstreknutá pena. Pri testovaní na zvieratách sa však penový materiál neosvedčil.  "Zistili sme, že krvný tlak je tak vysoký, že krv zmyla penu," povedal jeden z vynálezcov John Steinbaugh.

On sám bol pôvodne zdravotníkom v americkej armáde. Zo svojej praxe vedel, že vojaci na zastavenie krvácania používajú len tlak za pomoci gázy. Tento zákrok je tak bolestivý, že podľa Steinbaughovych spomienok v prvom rade musia dať vojakovi preč z jeho dosahu zbraň.

Pri skúšaní možností dostali nápad rozrezať obyčajnú špongiu. Testovanie na zranených prasatách ukázalo, že špongia vie vysať krvácanie a zachrániť život. Prototyp sa zapáčil aj armáde, ktorá zadotovala ďalší výskum piatimi miliónmi dolárov.

Špongie sa budú rozkladať

So štedrou podporou prešli od obyčajnej špongie na sterilný materiál a buničinu obalili chitosanom, čo je polysacharid získavaný zo schránok kôrovcov ako sú krevety, morské raky a kraby.

Nápad vyzerá jednoducho. Materiál však musíte niečím vstreknúť, na čo poslúžil mechanizmus na báze striekačky – akejsi pumpy. Cieľom bolo urobiť ju čo najviac ergonomickou pri rýchlom použití. Striekačku navrhli tak, aby sa mohla použiť aj jednou rukou.

Špongie začnú pracovať hneď po „vstreknutí“ do rany. 92 malých špongií označených písmenom X vyplní dutinu rany do 15 sekúnd. Každá minišpongia dokáže absorbovať 3 mililitre krvi. Tri jednorazové aplikátory špongií v batohu armádneho zdravotníka nahradia päť roliek gázy.

Použitie striekačky so špongiami je len dočasným riešením, kým nepríde profesionálna pomoc. Ďalším krokom vo vývoji môže byť použitie špongií, ktoré by sa z tela nemuseli bolestivo odstraňovať, ale rozložili by sa.

xstat_0a000002-7479-02cc.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok