Strelec zo San Bernardina plánoval útok už v minulosti

TA3 ČTK
9.12.2015 06:56

Americkí vyšetrovatelia sa domnievajú, že strelec z kalifornského San Bernardina Syed Farook možno plánoval útok v Kalifornii už skôr a s niekým iným. S odvolaním sa na dvoch nemenovaných činiteľov o tom informoval americký spravodajský server CNN.

Teroristický čin

Farook má spolu so svojou manželkou Tashfin Malikova na svedomí masaker v budove strediska sociálnych služieb, kde zastrelili 14 ľudí. Farook sa podľa jedného zo zdrojov CNN v roku 2012 spolčil s niekým iným. Uvažovalo sa vraj o konkrétnom cieli.

Po sérii zatýkaní, ktoré sa v spojitosti s terorizmom odohralo v oblasti, sa ale vraj rozhodli v skoršom útoku nepokračovať. Streľbu v San Bernardine označil Federálny úrad pre vyšetrovanie za teroristický čin.

Zadĺžili sa

Dvadsaťsedemročná Malíková, ktorá spolu s o rok starším partnerom útok spáchala, podľa vyšetrovateľov vyjadrila na internete sympatie k radikálnemu hnutiu Islamský štát. Polícia manželov pri prenasledovaní zastrelila.

Podľa FBI trvala postupná radikalizácie manželov dlhšiu dobu. Dvojica si podľa zdrojov agentúry Reuters pred útokom požičala zhruba 28.000 dolárov cez službu Prosper, ktorá sprostredkováva priame požičiavanie peňazí od človeka k človeku. Čiastka im vraj na bankový účet dorazila zhruba dva týždne pred útokom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok