Syn predajcu oblečenia z prestížnej školy. Aj to je terorista Abdelhamid Abaaoud

ČTK TASR
18.11.2015 10:16

Vlani chcel "terorizovať križiakov bojujúcich proti moslimom" a naberal preto v Európe džihádistov. Tento rok stál údajne za piatkovými teroristickými útokmi v Paríži, ktoré si vyžiadali 129 mŕtvych a ku ktorým sa prihlásil Islamský štát, ovládajúci veľké územia Iraku a Sýrie.

Syn predajcu oblečenia z prestížnej školy. Aj to je terorista Abdelhamid Abaaoud
SITA/AP

Abú Umar "Belgičan"

Dvadsaťosemročný Belgičan marockého pôvodu Abdelhamid Abaaoud, ktorý je teraz jedným z najhľadanejších teroristov sveta, bol údajne aj cieľom rannej rozsiahle razie na severnom parížskom predmestí Saint-Denis.

Abaaoud patrí k najvýznamnejším náborárom kalifátu v Belgicku. Pred dvoma rokmi regrutoval aj svojho trinásťročného brata Júnisa, ktorý je označovaný za "najmladšieho džihádistu sveta" a ktorý bol podľa niektorých zdrojov zabitý. Tento rok v lete Abaaouda belgický súd v neprítomnosti za nábory hrdlorezov pre IS odsúdil na 20 rokov väzenia.

Abaaoud sa narodil v roku 1987 v bruselskej štvrti Molenbeek do marockej rodiny (jeho otec prišiel do Európy v roku 1975), používa aj mená abú Umar Súsí (podľa oblasti na juhozápade Maroka, odkiaľ rodina pochádzala) alebo abú Umar Baldžíkí (abú Umar "Belgičan"). Jeho otec vlastní dva obchody s oblečením, kde mali pracovať aj jeho synovia.

Náborár kalifátu

Abdelhamid Abaaoud vyrastal aj so svojimi piatimi súrodencami v bruselskej štvrti Molenbeek, teraz známej ako - európska liaheň islamských radikálov. Chodil na prestížnu strednú školu Saint-Pierre d'Uccle na juhu Bruselu, z ktorej ho ale po čase vyhodili pre disciplinárne priestupky.

Neskôr skončil pre ozbrojené lúpeže vo väzení. Práve tam sa mal v roku 2010 oboznámiť so Sálih Abdeslamom, ktorý podľa médií prenajal vozidlo Volkswagen Polo, ktorým ku koncertnej sále Bataclan doviezol troch samovražedných útočníkov.

"Mali sme pekný život, dokonca by som povedal, že fantastický. Abdelhamid bol slušný chlapec a dobrý obchodník. Potom ale zrazu odišiel do Sýrie. Stále sa sám seba pýtam, čo viedlo k jeho radikalizácii. Odpoveď doteraz nepoznám," povedal o ňom tento rok v januári jeho otec Umar.

V roku 2013 potom Abaaoud vyrazil bojovať po boku radikálov do Sýrie. Vlani v marci sa na internete objavilo video, v ktorom Abdelhamid Abaaoud riadi pick-up a ťahá za sebou do hromadného hrobu štyri zohavené telá.

Potom sa vrátil do Belgicka a stal sa náborárom kalifátu. V Európe plánoval alebo sa mal podieľať na niekoľkých teroristických útokoch: v apríli sa podarilo polícii zmariť plánovaný teror v kostole v parížskej štvrti Villejuif, v auguste bol údajne zapletený do útoku vo francúzskom vlaku idúcom z Amsterdamu do Paríža, ktorý ale zmarili traja pohotoví americkí vojaci .

9988777_0a000002-eafd-a83b.jpg

Otec sa ho zriekol

Tento rok v januári, týždeň po útokoch na parížsku redakcii časopisu Charlie Hebdo, podnikla belgická polícia na jeho teroristickú bunku raziu, pri ktorej zastrelila dvoch jeho komplicov a Abaaoud zmizol, pričom mal byť v Grécku.

Vo februári s ním potom zverejnili rozhovor noviny Islamského štátu Dabiq. "Moslimský svet by sa nemal báť nafúkaných križiackych tajných služieb," povedal Abaaoud, ktorý sa tiež vychvaľoval, že sa mu podarilo operovať belgickej tajnej službe pod nosom a priviesť do Belgicka dvoch spolubojovníkov, aby "terorizovali križiakov bojujúcich proti moslimom".

Jeho otec sa ho medzitým verejne zriekol. "Hanbím sa za svojho syna. Zničil nám životy. Prečo by, v mene Boha, chcel zabíjať nevinných Belgičanov? Naša rodina vďačí tejto krajine za všetko," vyhlásil po januárovej razii.

Kriminológ: Vychutnáva si to

Kriminológ Alain Bauer pre i-Télé uviedol, že Abaaoud pôsobí dojmom človeka, ktorý "chce byť a je rád v centre diania", preto by bolo pochopiteľné, že sa teraz - ako "mozog parížskych atentátov" - nachádza vo Francúzsku.

Potešenie z toho, že sa o ňom a jeho činoch hovorí, preukázal podľa Bauera aj v minulosti, keď aktívne tweetoval, zverejňoval na internete fotografie - "jednu hroznejšiu ako druhú". "Vychutnáva si to," konštatoval Bauer. "Potrebuje byť na mieste a blízko," spresnil kriminológ.


Jeho lokalizácia vo Francúzsku je podľa Bauera veľkým úspechom polície. Úspechom by však operácia bola, aj keby jedným zo zabitých alebo zadržaných podozrivých nebol práve Abaaoud.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok