Slovenská stopa v prípade terorizmu v Paríži. Česi ukazujú na naše zbrane

ČTK
18.11.2015 10:03

Česká polícia zatkla v apríli na česko-slovenských hraniciach dvoch mužov s francúzskymi dokladmi a autom plným zbraní. Informovali o tom Lidovky.cz.

Prechod cez hranice

Podľa českých novín by Česká repuplika mohla byť jednou z krajín, cez ktoré putovali zbrane použité pri teroristických útokoch v Paríži.

Policajná hliadka zastavila auto so zbraňami neďaleko hraničného prechodu v Starom Hrozenkove. Zadržala pri tom dvoch mužov francúzskej národnosti, na ktorých bol v júni podaný návrh na vznesenie obžaloby. O prípade zlínska polícia informovala Narodný kontaktný bod pre terorizmus, ktorý patrí pod Útvar pre odhaľovanie organizovaného zločinu.

Slovenská stopa

Jeho hovorca Pavel Hanták povedal, že zadržaní muži prevážali znehodnotené expanzné zbrane, ktoré kúpili na Slovensku. Mali byť upravené tak, aby z nich bolo možné strieľať len slepými nábojmi.

Lidovky tvrdia, že na Slovensku sa ale predávajú aj samopaly, ktorými sa dá po drobných úpravách opäť zabíjať.

Odsúdení Francúzi

Krajský súd v Zlíne udelil Francúzovi 14 mesiacov nepodmienečne za nelegálny prevoz zbraní zo Slovenska do Česka. Christophe Etienne Dubroeucq sa proti rozsudku odvolal, nedávno ho ale potvrdil olomoucky súd. Muž bol naviac na päť rokov z ČR vyhostený. Jeho komplic Jeremy Pierre Andre Onoo vyviazol s jednoročnou podmienkou s odkladom na tri roky a tiež bol na päť rokov vyhostený.

Podľa obžaloby Dubroeucq žiadal Onoa, aby s ním odišiel z Francúzska na Slovensko nakúpiť zbrane. Onoo zabezpečil a riadil auto. Obaja muži 16. apríla nakupovali zbrane na Slovensku. Získali sedem kusov expanzných akustických zbraní, tri samopaly UZI ráže 9 milimetrov s prázdnymi zásobníkmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok