Protiislamské hnutie Pegida oslavuje výročie. Polícia je v pohotovosti

TA3 TASR
19.10.2015 19:47

Protiislamské a xenofóbne hnutie Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu oslavuje v Drážďanoch prvé "narodeniny".

Tisíce stúpencov i odporcov

Pri zrážkach medzi stúpencami a odporcami hnutia Pegida, ku ktorým došlo večer v Drážďanoch, utrpel jeden muž ťažké zranenia. Informáciu priniesla tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na policajného hovorcu.

Podľa internetového vydania denníka Sächsische Zeitung je zraneným stúpenec Pegidy, ktorého ktosi trafil železnou tyčou. V uliciach v centre Drážďan je podľa neoficiálnych odhadov asi 15.000-20.000 stúpencov hnutia Pegida, pripomínajúcich si prvé "narodeniny" a najmenej 14.000 ich odporcov.

Pozorovatelia, ktorí informovali už skôr o lietajúcich petardách, upozorňujú, že situácia je skutočne výbušná a nebezpečná. Podľa policajných zdrojov došlo k viacerým útokom protidemonštrantov na ochrancov verejného poriadku, ktorí boli nútení použiť štipľavý sprej.

Vedenie Semperovej opery avizovalo vypnutie osvetlenia podobne ako iné kultúrne inštitúcie mesta, aby stúpencov Pegidy symbolicky ponechali v tme.

Dali o sebe vedieť aj v Mníchove

Aj v Mníchove vyšlo do ulíc asi 250 stúpencov hnutia. Informovala o tom tlačová agentúre DPA odvolávajúc sa na policajného hovorcu. Podľa rovnakého zdroja sa proti pochodu Pegida ulicami bavorskej metropoly postavilo priamo v dejisku okolo 600 odporcov.

Stúpenci hnutia smerovali za hlasitého piskotu ich odporcov na Námestie obetí národného socializmu a položili na ňom veniec. Na oba tábory dohliadalo a rozdeľovalo ich okolo 370 príslušníkov bezpečnostných zložiek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok