Rakúsko predĺži hraničné kontroly, prílev migrantov na grécke ostrovy neustáva

TA3 TASR
19.10.2015 18:37

Rakúsko predĺži dočasne obnovené hraničné kontroly najmenej do 4. novembra, o čom už informovalo Európsku komisiu. Alpská republika reagovala 16. septembra dočasným obnovením hraničných kontrol na neustávajúcu migračnú vlnu.

Posilnili ochranu južnej štátnej hranice

Viedeň v liste adresovanom EK zdôraznila, že intenzita kontrol bude aj naďalej v súlade so zárukami bezpečnosti. Samotné opatrenie zdôvodňuje Rakúsko zabezpečením verejného poriadku a snahou nepreťažovať ľudí pomáhajúcich utečencom, ani infraštruktúru krajiny, a to v súvislosti so značným počtom migrantov prichádzajúcich z tretích krajín.

Rakúsko v uplynulých dňoch v reakcii na uzavretie maďarsko-chorvátskej zelenej hranice posilnilo ochranu svojej južnej štátnej hranice v očakávaní prílevu utečencov práve z tohto smeru. Z Viedne, ako aj Tirolska a Vorarlberska vyslali na pomoc tamojším zložkám viac ako stovku policajtov.

Nedostatok úradníkov

O viac ako 2500 utečencov sa v priebehu ostatných dvoch dní postarali v Egejskom mori príslušníci gréckej pobrežnej stráže. Podobné množstvo migrantov sa bez pomoci pobrežnej stráže dostalo na grécke ostrovy. Z ostrova Lesbos hlásila grécka štátna televízia ERT opäť konflikty medzi utečencami, ktorí sa po registrácii snažia nastúpiť na plavidlá smerujúce na pevninu a odcestovať z Grécka smerom na západ alebo sever starého kontinentu.

Kapacita prvého otvoreného registračného centra v Grécku, a to práve na ostrove Lesbos, prechádza aktuálne značnou skúškou. Denne sa tu podarí zaevidovať maximálne 2500 utečencov, avšak ďalších viac ako 5000 na tento úkon ešte čaká a z Turecka neustále pribúdajú noví.

V rozpore s prísľubmi Bruselu doteraz dorazil na grécke ostrovy iba zlomok z prisľúbeného počtu 600 úradníkov z iných členských štátov únie. Do Grécka dorazilo v tomto roku podľa informácií Medzinárodnej organizácie pre migráciu už viac ako 473.000 ľudí.

Koordinácia medzi Slovinskom a Chorvátskom dostala trhliny

Slovinsko sa po uzavretí maďarsko-chorvátskej zelenej hranice ocitlo v strede pozornosti migrantov smerujúcich z Balkánu na západ a sever Európy. Viac ako 1000 migrantov sa počas dňa v chladnom daždivom počasí ocitlo na chorvátsko-slovinskej štátnej hranici čakajúc na ďalší postup. Do Macedónska a odtiaľ do Srbska prúdia paralelne ďalšie tisícky utečencov.

Slovinsko zastavilo na hraniciach s Chorvátskom utečencov po tom, čo došlo k narušeniu dovtedy fungujúcej koordinácie v tejto oblasti medzi oboma krajinami. Tamojšia ministerka vnútra Vesna Györkösová Znidarová zdôraznila, že malé Slovinsko si nemôže dovoliť nekontrolovaný prílev migrantov a ich počet preto limituje na 2500 denne.

Súčasne podrobila Chorvátsko kritike za nerešpektovanie dohôd, za nedostatočnú komunikáciu a chýbajúcu kooperáciu.
Chorvátsko naopak očakáva od susednej krajiny zvýšenie tohto počtu, pretože na jeho územie prichádza zo Srbska denne okolo 5000 utečencov. Záhreb preto aj s ohľadom na preplnenosť záchytného tábora v Opatovci rozhodol o obmedzení počtu prijatých utečencov na srbsko-chorvátskej štátnej hranici.

Neskôr večer Chorvátsko otvorilo hraničný priechod so Srbskom pri dedine Berkasovo, napísala agentúra AP s tým, že možnosť prejsť hranice využili okamžite po tomto kroku stovky v Srbsku čakajúcich utečencov. Otvorenie hranice so Srbskom pre migrantov čakajúcich takmer dva dni v zime a daždi potvrdila hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov Melita Sunjičová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok