Bloomberg: Putin zasiahne proti kalifátu aj bez podpory USA, dohodol sa s Izraelom

TA3 TASR
24.9.2015 08:55

Ruský prezident Vladimir Putin plánuje podniknúť v Sýrii jednostranné nálety na pozície organizácie Islamský štát, ak Spojené štáty odmietnu jeho návrh spojiť sily, informovala o tom agentúra Bloomberg.

Putin chce dohodu s USA

Rusko zvýšilo svoju vojenskú prítomnosť v Sýrii aj dodávky zbraní pre tamojšiu armádu v rámci intenzívnejšej podpory svojho dlhoročného spojenca - prezidenta Bašára Asada.

Podľa agentúry Bloomberg, ktorá sa odvolala na osobu blízku Kremľu a na poradcu ruského ministerstva obrany, ide Putinovi o to, aby sa USA a ich spojenci dohodli s Ruskom, Iránom a sýrskou armádou na koordinácii ťaženia proti IS.

Spoločná vojenská akcia

Agentúra citovala aj tretí zdroj, podľa ktorého Putin navrhol "súbežnú cestu" - spoločnú vojenskú akciu sprevádzanú politickou zmenou, a to bez Asada, čo je kľúčová požiadavka USA.

Rusko predložilo návrh Spojeným štátom, uvádza Bloomberg. Jeden zo zdrojov agentúry však tvrdí, že Putina znechucuje zdržanlivosť USA odpovedať a je tak pripravený zasiahnuť v Sýrii jednostranne, ak to bude potrebné.

Zamedziť nekontrolovanému predaju zbraní

Izrael a Rusko vytvorili spoločný tím, ktorého úlohou je zabrániť nekontrolovanému predaju a dodávkam zbraní do Sýrie. Tím budú viesť zástupcovia veliteľov ozbrojených síl oboch krajín a jeho prvé zasadnutie sa uskutoční 5. októbra.

Na vytvorení koordinačného tímu sa v Moskve dohodli ruský prezident Vladimir Putin a izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Stalo sa tak v čase, keď sa Rusko začalo výraznejšie angažovať na strane sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorého armáda ustupuje pred extrémistickou organizáciou Islamský štát, ovládajúcou už časť Sýrie i susedného Iraku.

Izrael sa obáva ruskej vojenskej prítomnosti, ktorej súčasťou je aj moderná technika, a jej možného použitia proti izraelským ozbrojeným silám. Izraelské lietadlá občas v susednej Sýrii podnikajú nálety na objekty podozrivé, že slúžia ako základne alebo sklady zbraní dodávaných z Iránu a používaných proasadovskými milíciami z Libanonu.

Koordinácia radarových zariadení

Izraelský vojenský dôstojník spresnil, že rusko-izraelské rokovania sa zamerajú na vzdušné operácie a koordináciu radarových zariadení v snahe zabrániť rušeniu rádiovej komunikácie alebo radarových systémov.

Okrem toho sa bude rokovať aj o spôsobe identifikácie, aby sa v zápale boja zabránilo náhodnému útoku na vojakov či techniku druhej krajiny.

Izrael a Rusko chcú koordinovať aj svoje operácie pozdĺž sýrskeho pobrežia Stredozemného mora, kde má Moskva veľkú námornú základňu. Ruská strana správu o vzniku rusko-izraelského koordinačného tímu a jeho úlohách nekomentovala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok