Zacielené na Trumpa. Prezidentskí kandidáti sa spojili proti miliardárovi

TA3 TASR
17.9.2015 10:26

Desať amerických republikánskych uchádzačov o prezidentský úrad útočilo v druhej televíznej debate stredopravej Republikánskej strany na favorita Donalda Trumpa. Súperi ho obvinili, že je len detinským zabávačom a nemá vhodný temperament na úrad prezidenta USA.

Kvalita druhej triedy

"Na pánu Trumpovi je zábavné to, že ide o kvalitu druhej triedy," vyhlásil senátor Rand Paul. Guvernér amerického štátu Wisconsin Scott Walker vyslovil narážku na Trumpovu televíznu reality šou The Apprentice, keď povedal: "V Bielom dome nepotrebujeme učňa."

Trump najprv robil grimasy, keď dostal otázku, či by mu mali byť zverené americké jadrové zbrane, ale potom poukázal na svoje podnikateľské skúsenosti - tie sú podľa neho dôkazom, že dokáže ešte viac prispieť k úspešnosti Spojených štátov.

"Som oveľa, oveľa lepší podnikateľ než zabávač a práve návrat takéhoto myslenia potrebuje naša krajina," povedal Trump. "A verte mi, že môj temperament je úplne v poriadku, je úplne pokojný. Ale budeme v zahraničí rešpektovaní. Teraz nie sme rešpektovaní," dodal.

Trumpov náskok sa zmenšuje

Trumpov nečakaný politický vzostup otriasol republikánskou prezidentskou politikou a jeho súperi vyrazili do protiútoku, keď sa v debate rozoberali témy ako jadrová dohoda s Iránom, čínske kybernetické útoky či prisťahovalectvo. Televízna debata sa konala v prezidentskej knižnici Ronalda Reagana v kalifornskom meste Simi Valley, severne od Los Angeles.

Trump podľa posledných prieskumov verejnej mienky vedie, ale tento týždeň spoločný prieskum televízie CBS News a denníka New York Times ukázal, že republikánsky outsider Ben Carson - neurochirurg na dôchodku, takisto bez politických skúseností - náskok Trumpa zmenšuje. Trump totiž dosiahol 27-percentnú podporu a Carson 23-percentnú.

Bush ďaleko zaostáva

Carly Fiorinová, bývalá riaditeľka spoločnosti Hewlett-Packard, bola zrejme odhodlaná získať v tejto televíznej debate čo najviac bodov. Často sa totiž do Trumpa púšťala priamo a chcela vedieť jeho názor na špecifické problémy zahraničnej politiky - chcela zvýrazniť jeho nedostatočnú hĺbku znalostí.

Trump sa však odvolal na svoje medzinárodné podnikateľské dohody a dodal, že bude vedieť urovnať aj medzinárodné krízy. "Myslím, že budem vedieť vychádzať s Putinom. Budem vedieť vychádzať aj s ostatnými a budeme mať oveľa stabilnejší svet," vyhlásil.

Jeb Bush, predtým pokladaný za favorita, v uvedenom prieskume ďaleko zaostal a umiestnil sa na tretej priečke.
Bush bol v debate nútený brániť svoje rodinné väzby ako syn a brat posledných dvoch republikánskych prezidentov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok