Do Macedónska prišli za posledné hodiny tisícky migrantov

TA3 TASR
24.8.2015 06:59

Migranti sa sústreďujú v dedine Tabanovce na severe krajiny, odkiaľ chcú prekročiť hranicu smerom do Srbska. Utečenci mali predošlé dni problém dostať sa cez grécko-macedónske hranice. Strážili tam ťažkoodenci, ktorí včera bez vysvetlenia odišli.

Prerazili policajné kordóny

Utečenci predtým na celé dni uviazli na grécko-macedónskej hranici. Situácia sa tam vyostrila, keď macedónska polícia použila omračujúce granáty, aby zabránila migrantom a utečencom dostať sa z Grécka do Macedónska a odtiaľ ďalej na sever smerom k Európskej únii.

Tisíce migrantov napriek tomu prerazili policajné kordóny alebo prebehli na druhú stranu hranice cez neďaleké polia. Na hranici boli aj naďalej rozmiestnené macedónske bezpečnostné sily, prílevu migrantov však už v podstate nebránili. Macedónske úrady namiesto toho začali vypravovať mimoriadne vlaky a autobusy, aby utečencov previezli na sever krajiny.

Otvorili druhý tábor

Srbsko medzitým otvorilo druhý záchytný tábor v prihraničnej obci Miratovac. Podľa srbskej štátnej televízie vydávajú srbské úrady dokumenty, s ktorými môžu utečenci pokračovať v ceste cez Belehrad smerom do Maďarska a ďalších štátov EÚ.

Medzinárodné ľudskoprávne organizácie varujú, že desaťtisíce migrantov môžu uviaznuť v Srbsku a Macedónsku v prekérnych podmienkach vzhľadom na utečeneckú politiku Maďarska, ktoré v súčasnosti buduje 175 kilometrov dlhý plot na srbskej hranici.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok