Macedónsko ukončilo blokádu hraníc, vpustilo tisíce utečencov

TA3
23.8.2015 19:48

Macedónske úrady nezvládajú prílev utečencov, a tak zo dňa na deň prichádzajú s extrémnymi riešeniami. Po niekoľkodňových stretoch na hraniciach nechali prejsť na svoje územie tisíce ľudí. Tí sa v preplnených autobusoch snažia dostať do Srbska, odkiaľ smerujú ďalej na západ.

Macedónsko počas víkendu fakticky ukončilo blokádu hraníc s Gréckom, ktorú zaviedla vo štvrtok v snahe zabrániť nekontrolovanému prúdeniu utečencov do krajiny. Migranti totiž v sobotu prekážku prekonali a za posledných 24 hodín sa tak cez Macedónsko do Srbska dostalo 5.000 utečencov, ktorí mieria do Maďarska a ďalej do západných krajín Európskej únie. Grécko, ktorého ostrovy zápasia s náporom utečencov prichádzajúcich z Turecka, ďalej trajektom preváža do Atén tisíce migrantov.

Trajekt Eleftherios Venizelos, ktorý Grécko vyčlenilo na prepravu utečencov ostrova na pevninu, dopravil do Atén asi 2500 ľudí, prevažne Sýrčanov.  Pre loď to bola už tretia taká plavba. Z Atén sa potom utečenci čo najrýchlejšie snažia dostať k hraniciam Macedónska, ďalej cez Srbsko do Maďarska, odkiaľ mieria do Nemecka, Holandska, Nórska či Švédska.

Situácia na hraniciach Macedónska a Grécka sa v závere týždňa pre blokádu výrazne vyhrotila. Macedónska polícia v sobotu použila omračujúce granáty, aby zastavila tisíce utečencov, ktorých sa snažila na hranici zastaviť. Skopje sa napätie pokúsilo zmierniť tým, že migrantov púšťalo do krajiny po skupinkách. Svetové agentúry informovali, že cesta cez hranice je opäť voľná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok