Austrálskeho ošetrovateľa obvinili z napomáhania Islamskému štátu v Sýrii

TASR TA3
26.7.2015 09:27

Austrálskeho zdravotníka obvinili pred súdom v Melbourne z trestného činu terorizmu po tom, ako sa dobrovoľne vrátil domov zo Sýrie, informovala agentúra Reuters.

Odovzdal sa do rúk tureckým úradom

Ošetrovateľ - 39-ročný Adam Brookman, ktorý konvertoval na islam, povedal médiám, že bol na humanitárnej misii v Sýrii, kde utrpel zranenia počas leteckého útoku. Dostal sa do nemocnice kontrolovanej extrémistami z Islamského štátu, pre ktorých začal pracovať. Podľa Brookmana s nimi spolupracoval z donútenia, napísal spravodajský server BBC.

Muž sa po odchode zo Sýrie dobrovoľne odovzdal do rúk tureckým úradom, na čo s policajnou eskortou priletel do Sydney, kde ho v piatok oficiálne zatkla austrálska polícia.
Brookmana obžalovali v súlade s novým austrálskym protiteroristickým zákonom.

Obvinili ho z vedomej spolupráce s IS. Za tento trestný čin môže odsúdený dostať až 25 rokov za mrežami. Druhým bodom obvinenia, z ktorého sa bude zodpovedať, je "poskytovanie služieb so zámerom podporovať osobu, alebo osoby, aby sa zapojili do nepriateľských aktivít v cudzom štáte".

Nepožiadal o kauciu

Zdravotník na krátkom pojednávaní na pôde súde v Melbourne nepodal žiadosť o svoje prepustenie na kauciu a ostáva vo vyšetrovacej väzbe. Ďalšie pojednávanie sa uskutoční v pondelok. Úrady takto konajú, aby ochránili komunitu, a to i napriek tomu, že nič nenasvedčuje tomu, že by Brookman mohol predstavovať hrozbu, uviedla polícia. Brookmanov návrat z Turecka vyjednala podľa polície austrálska vláda a medzinárodné agentúry.

Podľa nového austrálskeho zákona o zahraničných bojovníkoch sa za zločin považuje napomáhanie militantným skupinám na Blízkom východe. Vlani v decembri Canberra konkrétne zakázala cestovanie do islamistickými povstalcami kontrolovanej sýrskej provincie Rakka. To znamená, že každý, kto vkročí na toto územie si môže odsedieť až 10 rokov vo väzení, iba ak by tam išiel za právne prijateľným účelom vrátane návštevy príbuzných, novinárskej či humanitárnej práce.

Varujú pred teroristickými útokmi

Austrálska vláda zvýšila vlani stupeň varovania pred teroristickými útokmi. Ako dôvod uviedla hrozbu tzv. terorizmu na domácej pôde, predovšetkým zo strany osôb, ktoré sa vrátili z bojov na Blízkom východe.

Vyše 120 Austrálčanov bojuje momentálne podľa premiéra Tonyho Abbotta v radoch milícií Islamského štátu v Iraku a Sýrii. Ďalších 160 občanov Austrálie podporuje extrémistické skupiny či už vo forme ich financovania, alebo náborov nových bojovníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok