Turecko po útokoch na kalifát podniklo nálety aj na kurdské tábory v Iraku

TA3 TASR ČTK
25.7.2015 08:01

Militantná organizácia Strana kurdských pracujúcich vyhlásila, že nemá zmysel ďalej dodržiavať prímerie s Ankarou po tom, ako turecké vojenské lietadlá počas uplynulej noci zaútočili na jej tábory v severnom Iraku.

Prímerie nemá viac význam

Podľa vyhlásenia zverejneného na internetových stránkach PKK, z ktorého cituje agentúra Reuters, prímerie z roku 2013 "po týchto intenzívnych náletoch okupačnej tureckej armády viac nemá význam".

Turecké bojové lietadlá v noci znovu zaútočili na pozície Islamského štátu v Sýrii, terčmi útokov sa však stali aj tábory militantov z PKK v severnom Iraku, informovala agentúra AP s odvolaním sa na turecké médiá. Nálety proti kurdským militantom potvrdila kancelária tureckého premiéra Ahmeta Davutogla, ktorá zároveň oznámila začatie pozemných útokov proti PKK a IS v severnej Sýrii.

Turecké sily podľa vládneho vyhlásenia pri náletoch v Iraku zasiahli úkryty, bunkre, skladiská a iné "logistické body" PKK v oblastiach, ako je pohorie Kandíl, kde pôsobí velenie zakázanej organizácie. Zo strany Turecka pritom išlo o prvý zásah tohto druhu, odkedy PKK v roku 2013 ohlásila prímerie s Ankarou. Davutoglu na tlačovej konferencii vyhlásil, že vojenské operácie budú pokračovať dovtedy, kým bude Turecko čeliť ohrozeniu.

Turkov vyprovokoval atentát

Po atentáte došlo k niekoľkým útokom na tureckých policajtov. PKK sa prihlásila k zabitiu dvoch policajtov neďaleko mesta Sanliurfa, ktoré obývajú prevažne Kurdi.

Turecko začalo útočiť na pozície IS po atentáte v Suruči a útoku islamských radikálov na tureckého vojaka, ktorý incident neprežil.

Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová privítala letecké útoky Turecka proti Islamskému štátu. "Je dôležité, že sa proti teroru IS angažujú aj štáty regiónu," uviedla nemecká ministerka.

Blokovaný internet

Turecké úrady začali blokovať kurdské internetové stránky. Napísali to turecké noviny Hürriyet, podľa ktorých majú užívatelia problémy dostať sa na Twitter a Facebook. Podľa novín je za opatrením turecký telekomunikačný úrad a stránky sú ťažko dostupné nielen v Turecku, ale aj v severnom iraku, kde pôsobí zakázaná turecká Strana kurdských pracujúcich (PKK).

Denník hovoril s právnikom, ktorý sa špecializuje na počítačovú technológiu Mehmetom Alim Köksalom, ktorý sa domnieva, že sa turecké úrady snažia kontrolovať prevádzku na sociálnych sieťach, aby zachytili komunikáciu členov a priaznivcov PKK. Pre to sa môže údajne prístupnosť serverov spomaľovať.

Parlament v marci schválil bezpečnostný zákon, ktorý vláde umožňuje zablokovať internetovú stránku z dôvodu "ochrany života, majetku, národnej bezpečnosti alebo verejného poriadku". Telekomunikačný úrad môže tento zákon uplatniť do štyroch hodín a až dodatočne si vyžiadať potrebné povolenie.

Polícia zasiahla vodným delom

Turecká polícia použila vodné delo a slzotvorný plyn v snahe rozptýliť dav približne 1000 demonštrantov, ktorí sa zhromaždili v hlavnom meste Ankara na protest proti vojenským zásahom v Sýrii a severnom Iraku.

Úrady už predtým oznámili, že nepovolia plánovaný mierový pochod v Istanbule, ktorý sa mal konať v nedeľu. Dôvodom boli obavy o bezpečnosť a premávku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok