Úder blesku do davu ľudí v Kluknave mal tragické následky

TA3 TASR
26.7.2015 07:44

Nad obcou Kluknava v Gelnickom okrese zabíjal blesk. O život pripravil asi 40-ročnú ženu a zranil ďalších 7 ľudí. Na podobnú tragédiu sa v regióne nepamätajú ani tí najstarší.

Polícia začala trestné stíhanie

Trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia začala polícia v súvislosti s tragickou udalosťou v katastri obce Kluknava. Po zásahu bleskom tu prišla o život jedna osoba, ďalší ľudia utrpeli ťažké a ľahké zranenia. Pri pútnickom kostolíku na mieste zvanom Svätá Anna došlo počas sv. omše k úderu blesku do dvoch stromov, pod ktorými stáli veriaci, informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Alexander Szabó. Prírodný živel spôsobil zranenia viacerým osobám.

V prípade 39-ročnej pútničky z okresu Prešov boli natoľko vážne, že im na mieste podľahla. "Obhliadajúca lekárka u nebohej ženy skonštatovala smrť po zásahu blesku a nariadila vykonať zdravotno-bezpečnostnú pitvu," ozrejmil Szabó.


Polícia v súvislosti s týmto nešťastím prešetruje zodpovednosť organizátora, ktorý púť zabezpečoval. "Pri blížiacej sa silnej búrke, o ktorej výskyte najmä na území východného Slovenska v popoludňajších hodinách s výstrahou 2. stupňa bola široká verejnosť informovaná cestou médií, nevyzval osoby, aby opustili miesto okolo kostolíka, kde stoja vysoké stromy - gaštany a lipy, a napriek búrke ich na mieste ponechal," uviedol Szabó.

Ťažké zranenia a popáleniny

Sobotňajšia udalosť v Kluknave povolala k zásahu viacero posádok záchranárov, ktorí po prvotnom ošetrení odviezli zranených do nemocníc. V prešovskej fakultnej nemocnici po krátkej kardiopulmonálnej resuscitácii hospitalizovali na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny 46-ročného muža. "Pacient je momentálne stabilizovaný. Sú zaistené a sledujú sa jeho vitálne funkcie. Je pri vedomý a komunikuje s okolím. Utrpel popáleniny približne na 15 percentách tela," povedala pre TASR hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková.

V Prešove hospitalizovali aj dve ženy. Nachádzajú sa na oddelení úrazovej chirurgie. V prípade obidvoch momentálne prebiehajú diagnostické procesy. Po udalosti v Kluknave odviezli sanitky ďalších zranených do nemocnice v Krompachoch. Ošetrili tu celkovo osem ľudí, z toho troch ambulantne, ostatných piatich hospitalizovali. 

"Z hospitalizovaných osôb majú traja ľahšie zranenia, dvaja ďalší utrpeli ťažké zranenia. Ide predovšetkým o popáleniny, ale tiež postihnutie vnútorných orgánov - pľúc a nervového systému," informovala TASR za Nemocnicu Krompachy Radka Miloševská. Všetci piati tu zostávajú hospitalizovaní aj počas dnešného dňa.

Slovenskom sa prehnala búrková smršť

Búrková smršť, ktorá zasiahla väčšiu oblasť Žilinského kraja, najmä vyvrátila veľké množstvo stromov. Ako informoval Štefan Jurina z Operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline, hasiči absolvovali v súvislosti s poveternostnou situáciou dovedna 35 výjazdov.

"Hasiči zasahovali v Martine, Turčianskych Tepliciach, Ružomberku, Námestove, Žiline, Čadci a Kysuckom Novom Meste. Viac-menej išlo o odstraňovanie spadnutých stromov z vozovky, chodníka, elektrického vedenia, odstavených automobilov. Tiež odstraňovali plechovú krytinu zo strechy administratívnej budovy a odčerpávali vodu z rodinného domu," uviedol Jurina.

Spresnil, že zásahy absolvovalo dovedna 44 príslušníkov HaZZ s 19 kusmi hasičskej techniky. "Naši hasiči medzitým zasahovali aj pri niekoľkých dopravných nehodách," doplnil. Následky smršti odstraňovali podľa Jurinu nielen príslušníci HaZZ zo Žilinského kraja, ale i žilinská Záchranná brigáda HaZZ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok