Búrka vyvrátila v Žilinskom kraji množstvo stromov, hasiči mali plné ruky práce

TASR
25.7.2015 18:47

Búrka zasiahla oblasť od Žiliny po Turčianske Teplice. Hasiči odstraňovali najmä popadané stromy. v Banskej Bystrici museli zrušiť slávnostný program Baníckej vizitácie.

Búrková smršť, ktorá zasiahla oblasť od Žiliny cez Martin až po Turčianske Teplice, najmä vyvrátila veľké množstvo stromov. Ako informoval Štefan Jurina z operačného strediska Hasičského a záchranného zboru v Žiline, hasiči v súvislosti s búrkou zasahovali pri množstve výjazdov.

"Výjazdy sa týkali najmä odstraňovania následkov po smršti, stromov, ktoré popadali na cestu, elektrické vedenie, cintorín. Smršť spôsobila aj odtrhnutie niekoľkých striech v Žiline. Naši príslušníci zasahovali medzitým aj pri niekoľkých dopravných nehodách," uviedol Jurina.

Zrušené oslavy v Banskej Bystrici

Blesky, hromy a silný dážď poznačili  slávnostný program Baníckej vizitácie v Banskej Bystrici, ktorý organizátori na poslednú chvíľu práve pre avizované zlé počasie presunuli z popoludňajších hodín radšej na dopoludnie. Hlavný program na Námestí SNP museli pre búrku prerušiť a banícke oslavy ukončili predčasne.

Banská Bystrica v týchto dňoch hostila viac ako 600 domácich i zahraničných baníkov. Jednotlivé spolky zo Slovenska, Čiech, Maďarska a Poľska prišli na Námestie SNP vo veľkolepom baníckom sprievode z Dolnej ulice. Ešte za slnečného počasia zaznela i banícka hymna a príhovory hostí na tribúne. Potom už program museli prerušiť.

Námestie pod vodou

Neskôr ešte stihli urobiť rýchlejšiu verziu dobovej rekonštrukcie príchodu synov panovníčky Márie Terézie, Jozefa II. a jeho brata Leopolda, ktorí pred 251 rokmi zavítali do medenej Bystrice, a potom už banskobystrické námestie i ulice zaliala voda. Búrka však nebola taká intenzívna ako v piatok podvečer, keď v meste pod Urpínom zaplavilo Štadlerovo nábrežie, ľudia sa brodili po členky vo vode, keďže kanalizácia nestíhala brať vodu z ciest a chodníkov.

Ako informoval banskobystrický krajský hovorca hasičov Erik Piater, hasiči v Banskej Bystrici mali v sobotu v súvislosti s búrkami dva výjazdy k spadnutým stromom. Podľa neho sa nič mimoriadne neudialo ani v celom Banskobystrickom kraji.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok