Druhý balík reforiem je v gréckom parlamente, rozhodne sa po polnoci

TA3 ČTK
22.7.2015 06:46

Grécko sa uchádza o finančnú pomoc od medzinárodných veriteľov. Ich podmienkou sú však viaceré reformy. Grécky parlament rokuje o druhom balíku.

Moderná štátna správa aj rýchlejšie súdne procesy

Grécky parlament začal rokovať o druhom balíku reforiem, ktoré si vyžiadali medzinárodní veritelia ako podmienku poskytnutia ďalšej finančnej pomoci zadlženej krajine. Minister financií Euklidis Tsakalotos označil hlasovanie v prejave k poslancom za "kľúčové" a vyzval ich na schválenie reforiem, aby vláda mohla v piatok začať rokovať s veriteľmi.

Nová legislatíva sa týka  najmä modernizácie štátnej správy, vrátane urýchlenia súdnych procesov a presadenia pravidiel pre ozdravenie bánk. Neočakáva sa ale, že by reformný balík vzbudil taký rozkol v strane premiéra  Alexisa Tsiprasa ako prvá sada reforiem, ktorá minulý týždeň prešla len vďaka hlasom opozičných poslancov.

Rozhovory o záchrane

Atény sa minulý týždeň s eurozónou dohodli na začatí rozhovorov o novom záchrannom programe v objeme až 86 miliárd eur, ktorý je podmienený ekonomickými reformami a úspornými opatreniami.

V pondelok do Grécka dorazili prvé európske peniaze v podobe preklenovacieho úveru zo staršieho stabilizačného mechanizmu Európskej únie. Atény využili peniaze na úhradu splátok Európskej centrálnej banke a Medzinárodnému menovému fondu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok