Grécky parlament musí schváliť ďalšie reformy, popularita Tsiprasa stúpa

TA3
22.7.2015 00:38

Grécky parlament rokuje o druhom balíku reforiem, ktorými eurozóna podmienila ďalšiu finančnú pomoc zadlženej krajine. Minister financií Euklidis Tsakalotos zákonodarcov vyzval, aby opatrenia schválili. Je to podľa neho kľúčové pre to, aby mohli Atény v piatok začať rokovať o ďalšom záchrannom programe.

Na rade je ozdravenie bánk

Rozhovory Grécka s veriteľmi o novom záchrannom programe sa začnú okamžite po tom, ako parlament schváli druhý balík zákonov. Ten sa týka najmä ozdravenia bánk. Uviedla to  hovorkyňa gréckej vlády Olga Gerovasiliová, podľa ktorej by rokovania o záchrannom balíku mali byť uzatvorené po polovici augusta.

Cieľom druhého reformného balíka je zosúladenie gréckych zákonov s pravidlami Európskej únie o podpore problematických bánk. EÚ ich zaviedla po globálnej finančnej kríze. Majú chrániť daňových poplatníkov a eliminovať riziko, že budú nútení zachraňovať problematické banky.

Takzvaná direktíva o uzdravení bánk ukladá akcionárom a veriteľom, aby prevzali straty spojené so záchranou bánk na svoje plecia a neprenášali ich na daňových poplatníkov.

Test vládnej koalície

Druhý balík reforiem bude pravdepodobne opäť testom vládnej koalície, ktorá v parlamente stráca väčšinu. Tsipras má v parlamente spolu s koaličnou pravicovo-populistickou stranou Nezávislí Gréci teoreticky až 162 z 300 kresiel.

Ale minulý týždeň hlasovalo za reformy len 123 koaličných poslancov a parlament ich schválil iba vďaka hlasom opozície. To znamená, že aj pri druhom legislatívnom balíku bude premiér zrejme potrebovať pomoc opozície.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok