Rusko posilnia desiatky jadrových striel, preniknú čímkoľvek

TA3 ČTK
16.6.2015 14:36

Ruský jadrový arzenál tento rok posilní viac ako 40 nových medzikontinentálnych striel schopných vraj preniknúť akoukoľvek protiraketovou obranou. Uviedol to ruský prezident Vladimir Putin.

Výstavba nových radarov

"Tento rok jadrové sily doplní viac než 40 nových medzikontinentálnych balistických rakiet, ktoré budú schopné prekonať ľubovoľné, dokonca aj technicky najvyspelejšie systémy protiraketovej obrany," povedal ruský prezident Vladimir Putin podľa agentúry TASS. "Venovali sme a budeme venovať osobitnú pozornosť realizácii veľkých štátnych programov prezbrojenie a modernizáciu vojensko-priemyselného komplexu," povedal Putin.

Pripomenul výstavbu nových radarov, ktoré majú zaistiť kontrolu strategických prístupov zo západu a východu, ako aj nové tanky Armata, transportéry Kurganec a Bumerang a samohybnú húfnicu Koalicja, čo sú podľa Putina obrnené vozidlá, ktoré nemajú vo svete doteraz obdobu.

Ambiciózny program

Nové zbrane verejnosti prvýkrát predviedli na májovej vojenskej prehliadke v Moskve. Ruský prezident síce tvrdil, že novú techniku už majú vojská, experti však odhadovali, že v Moskve ukázali pravdepodobne prototypy či skúšobné série, takže vyzbrojenie jednotiek novou technikou ešte niekoľko rokov potrvá.

Vzťahy medzi Ruskom a Západom pre ukrajinský konflikt klesli na najhoršiu úroveň od konca studenej vojny. Moskva dlhodobo protestuje proti budovaniu protiraketového štítu USA, pretože podľa Ruska naruší rovnováhu medzi oboma veľmocami. Ambiciózny program prezbrojenia ruských ozbrojených síl sa začal ešte v minulej dekáde.

3.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok