Pýcha ruského zbrojárstva mala na generálke osláv vážne problémy

ČTK
7.5.2015 17:21

V Moskve sa konala generálna skúška vojenskej prehliadky, ktorá bude vyvrcholením ruských osláv 70. výročia konca 2. svetovej vojny. Prehliadky sa zúčastní rozsiahly vojenský arzenál vrátane najmodernejších tankov Armata. Jeden z nich mal pri nácviku problém.

Pýcha ruského zbrojárstva mala na generálke osláv vážne problémy
SITA/AP

Zložité systémy spôsobujú problémy

Podľa Moskvy tanky T-14 Armata prekonajú všetky západné zbrane tohto druhu. Ich delá sú ovládateľné na diaľku a posádka je mimoriadne dobre chránená. Musia sa však spoliehať na zložité elektronické a optické systémy. Zaostávanie v tejto oblasti Rusko až donedávna riešilo dovozom.

Pri sledovaní generálnej prehliadky viacerým zúčastneným neušlo, že jeden z tankov sa zastavil, hoci jeho motor stále bežal a zvyšné pokračovali v jazde. Vodič tanku vyvesil nad vozidlo malú červenú vlajku - znak toho, že mal problémy. Nepodarilo sa ho odtiahnuť, ale asi po polhodinovej pauze sa tank dal do pohybu vlastnou silou.

Organizátori prehliadky najskôr zavádzali

Organizátori generálnej skúšky najprv uistili novinárov, že zastávka bola plánovaná a mala slúžiť k "nácviku evakuácie". Neskôr ale zdroje z ruského ministerstva obrany priznali, že stroj, ktorý sa má v budúcich rokoch stať oporou ruských tankových jednotiek, zostal stáť neplánovane. Posádka vraj nezvládla riadenie a päťdesiattonový tank museli z Červeného námestia vyviesť technici výrobného závodu UralVagonZavod.

Prehliadka má byť bombastickou pripomienkou konca vojny a najväčšou udalosťou tohto druhu v Rusku. Okrem 16.500 vojakov bude k videniu 201 kusov vojenskej techniky a 143 lietadiel a vrtuľníkov. Zúčastnia sa na nej taktiež vojaci v dobových uniformách pechoty, námorníctva, letectva, ženijných a kozáckych oddielov a jazdectva.

Podľa ruských médií vyhlási prezident Vladimir Putin počas prehliadky minútu ticha na počesť padlých. Televízie budú od rána vysielať relácie venované víťazstvu vo vojne, ďalšiu celoštátnu minútu ticha ohlásia večer miestneho času všetky ruské televízne kanály.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok