Na Kryme údajne rozmiestňujú jadrové nosiče, Kyjev zvažuje protiopatrenia

ČTK TA3
20.5.2015 14:06

Tajomník bezpečnostnej rady uviedol, že Rusko rozmiestnilo na Kryme nosiče jadrových zbraní a Ukrajina by mala podľa neho uvažovať o podobnom kroku. Kremeľ už pohrozil odvetou. Prítomnosť jadrových zariadení na polostrove ale oficiálne nepotvrdil.

Reakcia na postup Ruska

Ukrajina by mala uvažovať o rozmiestnení prvkov protiraketovej obrany na svojom území, aby sa uchránila pred prípadným jadrovým útokom z Ruska. Uviedol to tajomník bezpečnostnej rady Oleksandr Turčynov. Podľa neho ide o reakciu na rozmiestňovanie nosičov ruských jadrových zbraní na anektovanom Kryme. Kremeľ, ktorý prítomnosť svojich jadrových zariadení na Kryme oficiálne nepotvrdil, vzápätí pohrozil Kyjevu odvetnými opatreniami, pokiaľ by sa Ukrajina zapojila do amerického protiraketového štítu.

„Ruské vedenie vydalo pokyn rozmiestniť na Kryme pluk bombardérov Tu-22M3, ktoré môžu niesť rakety s jadrovými hlavicami a tri oddiely s taktickými raketami Iskander-K a Iskander-M, tiež vrátane jadrových hlavíc. Okrem toho na okupovanom Kryme sa Rusko chystá vytvoriť silnú základňu pre flotilu ponoriek, ktoré majú byť vyzbrojené raketami, schopnými dopraviť jadrové hlavice na vzdialenosť 1500 až 2000 kilometrov,“ vyhlásil Turčynov v rozhovore s novinármi z agentúry Ukrinform.

Opravujú aj krymské letiská pre bombardéry

Rusi podľa neho už prepravili na polostrov desiatku rakiet  Iskander-M. Súčasne opravujú krymské letiská, aby z nich mohli operovať bombardéry, aj infraštruktúru potrebnú pre obsluhu jadrových zbraní. Na Kryme sa tiež údajne nachádzajú ruské protiraketové a protilietadlové zbraňové systémy S-400 a Pancir-S1M, a tiež protilodné  rakety Bal a Bastion. Aj tie môžu byť údajne vybavené jadrovými hlavicami a tak ohrozovať značnú časť Čierneho mora.

"Agresia Ruska, ktoré okupuje naše územie a realizácia ruských útočných jadrových programov na ukrajinskom území priamo porušujú bezjadrové postavenie Ukrajiny a podmienky dohody o nešírení   jadrových zbraní," uviedol Turčynov.

Kyjev modernizuje armádu, žiada o pomoc

Kyjev, aby sa ochránil pred Ruskom, modernizuje svoje ozbrojené sily. "Posilňujeme obranu pred agresorom. Okrem toho, aby bez toho, aby sme narušili medzinárodné dohody, obnovujeme náš raketový štít, ktorého hlavnou úlohou je obrana pred ruskou agresiou,“ vyhlásil

Ale "so šialencom, ktorý ohrozuje svet silným jadrovým arzenálom" si sama Ukrajina neporadí, nutná je "súčinnosť a systémová koordinácia všetkých popredných krajín sveta,“ povedal Turčynov.

"Musí ísť o súbor hospodárskych, politických a vojenských opatrení. A to vrátane významného posilnenia spoločného systému ochrany pred jadrovou hrozbou (...). Nevylučujem, že pre obranu pred jadrovým nebezpečenstvom budeme nútení viesť rokovania o rozmiestnení prvkov protiraketovej obrany na ukrajinskom území,“ uviedol tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady.

Rusko avizuje odvetu

Kremeľ vzápätí pohrozil odvetou. "Pokiaľ sa Ukrajina chystá rozmiestniť na svojom území prvky americkej protiraketovej obrany, tak to možno vnímať jedine negatívne. Bude to predstavovať  ohrozenie Ruska(...), čo povedie k tomu, že Rusko prijme svoje odvetné opatrenia, aby si zabezpečilo vlastnú bezpečnosť ," varoval Dmitrij Peskov, hovorca prezidenta Vladimira Putina.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov pred ruskými senátormi vyhlásil, že všetky tvrdenia o umiestnení americkej protiraketovej obrany na Ukrajine sú "úplne neperspektívne, kontraproduktívne a nie sú ničím iným ako vzduchovou bublinou".

Moskva od začiatku ostro kritizuje budovanie amerického systému protiraketové obrany, ktorý podľa nej ohrozuje ruské jadrové sily, aj keď  Washington tvrdí, že protiraketový štít má chrániť Spojené státy a ich spojencov pred útokom iránskych či severokórejských rakiet. Podľa ruských veliteľov sa prvky štítu stanú terčom ruských rakiet.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok