Ukrajina je vo vojne s Ruskom, vyhlásil Porošenko

TA3 TASR
20.5.2015 06:59

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyhlásil, že jeho krajina je v ozajstnej vojne s Ruskom. V rozhovore pre BBC dodal, že sa Ukrajinci musia pripraviť na ruskú ofenzívu. Svoje vyhlásenie podporil nedávnym zatknutím dvoch Rusov na východe Ukrajiny.

Zadržaní ruskí vojaci ako dôkaz

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v rozhovore pre BBC povedal, že jeho krajina sa nachádza v skutočnom vojnovom stave s Ruskom a Ukrajinci by sa mali preto pripraviť na ruskú ofenzívu. "Toto nie je boj s Ruskom podporovanými separatistami, toto je skutočná vojna s Ruskom," uviedol Porošenko.

"Skutočnosť, že sme zadržali ... ruských vojakov špeciálnych síl je toho dôkazom," pokračoval ukrajinský prezident. Porošenko narážal na zajatie dvoch bojovníkov, o ktorých Ukrajina tvrdí, že sú elitnými ruskými vojakmi. K ich zadržaniu došlo minulú sobotu pri bojovej operácii v Donbase.

Putinovi neverí

Porošenko ďalej uviedol, že neverí ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Podľa vlastných slov  avšak nemá inú možnosť ako s Moskvou viesť rokovania a spoliehať sa na diplomatické riešenie.

Organizácia spojených národov uvádza, že od vypuknutia bojov na východe Ukrajiny na jar roku 2014 zahynulo už najmenej 6.000 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok