Chcel ísť do svojej republiky Liberland, dostal pokutu

ČTK
18.5.2015 11:29

Čech Vít Jedlička založil republiku medzi Chorvátskom a Srbskom. Už dvakrát ho však pre vstup na územie zadržali a dostal tisícové pokuty. Najskôr to skúšal po pevnine, naposledy aj na lodiach po mori.

Chcel ísť do svojej republiky Liberland, dostal pokutu
SITA/AP

Tisícová pokuta

Čech Vít Jedlička, ktorý sa vyhlasuje za prezidenta samozvaného štátu Liberland na pomedzí Chorvátska a Srbska, dostal od chorvátskych úradov za sobotňajší pokus vstúpiť na  územie „svojej republiky“ pokutu 2100 kún. Chorvátsky súd Jedličkovi už pred týždňom uložil pokutu 2400 kún za podobný pokus.

V oboch prípadoch Jedličku chorvátski policajti zadržali, Čech následne strávil noc na policajnej stanici a v nedeľu ho prepustili. Naposledy sa s Jedličkom pokúsilo dostať do Liberlandu desať ďalších ľudí vrátane chorvátskeho novinára a jeho manželky, polícia všetkých zadržala. Chorvátske úrady tvrdia, že Jedlička nelegálne prekročil hranice krajiny.

Najskôr po pevnine, potom na lodiach

Najnovšie chcela skupina preniknúť do Liberlandu na lodiach cez Dunaj zo Srbska. Pôvodne vyplávali tri lode, jedna sa však vrátila späť, druhej zlyhal motor, ale tretia loď jej ťahaním pomohla. Podľa svedkov sa lodiam nepodarilo zakotviť na území Liberlandu, ale na území Chorvátska. Pred týždňom sa Jedlička vydal do Liberlandu cez pevninu z Chorvátska.

„Slobodnú republiku Liberland" Jedlička vyhlásil 13. apríla na území s rozlohou sedem kilometrov štvorcových západne od srbského mesta Sombor. O miesto v meandri Dunaja podľa neho Chorvátsko ani Srbsko nejavia záujem. Jedlička chce z nového štátu vytvoriť daňový raj so základným princípom "žiť a nechať žiť".

Spor medzi Záhrebom a Belehradom

Spomínané územie je predmetom širšieho územného sporu medzi Záhrebom a Belehradom o niekoľko menších podunajských oblastí. Chorvátsko vychádza zo skôr vymedzenej hranice podľa starého toku Dunaja, Srbsko za hraničnú čiaru považuje stred Dunaja v jeho súčasnom koryte.

Pre rozdielne pohľady na vedenie hranice oblasť, kde bol vyhlásený Liberland, považuje Chorvátsko za srbské územie, Srbsko zase tvrdí, že patrí Chorvátsku. České ministerstvo zahraničných vecí sa vo vyhlásení dištancovalo od Jedličkovho konania a uviedlo, že jeho aktivity považuje za nevhodné a potenciálne škodlivé.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok