Srbskí tajní: Teroristi z Kumanova chceli vytvoriť Veľké Albánsko

TA3 TASR
12.5.2015 20:38

Skupina ozbrojencov, ktorí bojovali v Kumanove proti polícii, chcela v Macedónsku vytvoriť Veľké Albánsko. Vo vysielaní srbskej televíznej stanice Pink to uviedol šéf srbskej vojenskej tajnej služby Petar Cvetkovič.

Idea Veľkého Albánska

Srbský predstaviteľ pripomenul, že medzi členmi skupiny boli nielen macedónski, ale aj kosovskí Albánci a ich krajania z južného Srbska. Podľa Cvetkoviča má cieľ tejto formácie údajne "istú podporu" na Západe. Šéf VBA poukázal v tejto súvislosti na absenciu odsúdenia niektorých politických výrokov. Podľa tlačovej agentúry APA zrejme na nedávne vyjadrenie albánskeho premiéra Ediho Ramu, že jeho krajina a Kosovo "budú nútené" spojiť sa "klasickým spôsobom", ak by na seba nechalo čakať ich spojenie v rámci Európskej únie.

Idea Veľkého Albánska sa netýka iba Kosova, ale aj oblastí Čiernej Hory, Grécka, Macedónska a Srbska, ktoré sú obývané etnickými Albáncami.

Uväznili 30 osôb

Macedónske úrady uväznili a obvinili zo zločinov súvisiacich s terorizmom 30 osôb, ktorí sa zúčastnili na víkendovom útoku na macedónske mesto Kumanovo, kde zahynulo 22 ľudí a 37 bolo zranených. Páchateľov označila vláda za "dobre vycvičenú teroristickú skupinu" z cudziny.

Na transparentné vyšetrenie incidentu a potrestanie zodpovedných vyzvala generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, EÚ aj NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok