Saudi navrhujú humanitárne prímerie v Jemene, nevylučujú pozemnú operáciu

SITA
7.5.2015 18:23

Saudská Arábia navrhla Jemenu vyhlásiť 5 dňové humanitárme prímerie. Dočasný pokoj zbraní má umožniť distribúciu pomoci civilistom. Kedy začne prímerie platiť záleží na povstalcoch.

Saudi navrhujú humanitárne prímerie v Jemene, nevylučujú pozemnú operáciu
SITA/AP

Zvažujú pozemnú operáciu

Saudská Arábia zvažuje všetky možnosti vrátane pozemnej operácie na zastavenie mínometného ostreľovania svojich pohraničných miest zo strany jemenských šiitských povstalcov známych ako Húsíovci. "Pozemná operácia je možná, všetky možnosti sú otvorené, aby sme zabránili šiitským milíciám v týchto praktikách," vyhlásil saudskoarabský brigádny generál Ahmed Assírí.

V rozhovore pre televíziu al-Arábija odmietol povedať, či vláda jeho krajiny vyhovie žiadosti jemenskej vlády na vyslanie jednotiek do prístavu Aden, ktorého časti Húsíovci postupne obsadzujú. Koalícia, ktorú Saudská Arábia vedie, zároveň pokračovala už druhú noc v náletoch na pozície povstalcov v Jemene, pričom zasiahla hraničné mesto Saáda a prístav Majdí.

Rebeli zasiahli dievčenskú školu

Húsíovci v posledných dňoch ostreľovali saudskoarabské pohraničné mesto Nadžran, kde zasiahli dievčenskú školu a nemocnicu a zabili najmenej osem ľudí. V noci na štvrtok zasiahli povstalci vojenské zariadenie severne od Nadžranu. Ďalšie dve osoby prišli o život pri ostreľovaní dediny v provincii Džizán.

Americký minister zahraničia John Kerry odštartoval vo štvrtok rokovania s Rijádom o prerušení leteckých útokov v záujme distribúcie humanitárnej pomoci a najmä nedostatkovej pitnej vody a liekov. Kerry sa už v Rijáde stretol s jemenským prezidentom Abdom Mansúrom Hádím a plánované má aj stretnutie so saudskoarabským kráľom Salmánom.

Americký minister opakovane vyzýval všetky strany konfliktu v Jemene k dodržiavaniu medzinárodného práva a k ochrane civilistov, ktorí sú často obeťami ostreľovania. Len v stredu v Jemene zahynulo 120 ľudí, väčšinou civilistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok