Koalícia ostreľovala povstalcov v Jemene, ľudia zápasia s nedostatkom potravín

TASR
27.4.2015 16:23

Koalícia pod vedením Saudskej Arábie podnikla na juhu Jemenu a na pobreží Červeného mora novú sériu náletov na pozície šiitských povstalcov a ozbrojených zložiek verných bývalému jemenskému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi.

Koalícia ostreľovala povstalcov v Jemene, ľudia zápasia s nedostatkom potravín
SITA/AP

Bombardovali aj historickú pevnosť

Spojenecké jednotky ostreľovali pozície jemenských povstalcov, zvaných tiež húsíovia, ako aj na stanovištia Sálihových spojencov v južných provinciách Šabwa a Dáli. Potvrdili to tamojší obyvatelia.

V prístavnom meste Hudajdá na pobreží Červeného mora spojenci bombardovali aj historickú pevnosť využívanú húsíjmi a veľkú vojenskú základňu okupovanú Salíhovými spojencami, uviedol miestny novinár, ktorý chcel zostať v anonymite.

Nedostatok potravín

Jemen čelí rastúcemu problému s dovozom potravín loďami vzhľadom na pretrvávajúce boje medzi húsíjmi a spojencami jemenského prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího. Koaličné jednotky sa snažia odstaviť šiitských povstalcov v Jemene od dodávok zbraní, pričom sa v prístavoch zameriavajú na lode s potenciálnou výzbrojou pre húsíov.

Najnovšie plavebné údaje ako aj záznamy z jemenských prístavov ukázali, že najmenej desať lodí, z ktorých viaceré prepravovali pšenicu a kukuricu, museli čakať na vstup do jemenských vôd a na povolenie vstúpiť do prístavov v Jemene. Niektoré lode prevážajúce pšenicu čakajú na takéto povolenie aj päť dní.

Najchudobnejšia krajina

Jemen, najchudobnejšia krajina Arabského polostrova, dováža hlavne po mori vyše 90 percent z potravín. Ide hlavne o ryžu a pšenicu, ktoré slúžia ako zdroj obživy pre 25 miliónovú jemenskú populáciu.

Saudská Arábia so spojencami ohlásili v utorok oficiálne ukončenie náletov v Jemene, ktoré tam trvali od 26. marca. Vyhradili si však právo naďalej zasahovať v prípade potreby voči tamojším povstalcom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok