Prívalové dažde maria záchranu Nepálcov, v Káthmandu oslavujú zázrak

TA3 TASR SITA
30.4.2015 09:56

Záchranné akcie obetí zemetrasenia v Nepále na mnohých miestach marili prívalové dažde. V meste Káthmandu po 5 dňoch v sutinách prežil chlapec.

Otrasy zeme neustali

Počet obetí sobotňajšieho zemetrasenia s magnitúdou 7,8 a následných otrasov medzičasom narástol na 5489 mŕtvych, informoval Góvárdan Kardí z Národného záchranného operačného centra.     

Veľkým problémom pri záchranných prácach a poskytovaní pomoci je nepriechodnosť ciest, väčšinu z nich vážne poškodili zosuvy pôdy a praskliny. Následné otrasy zeme pokračovali až do stredajšej noci, hoci ich počet a sila boli oveľa nižšie, povedal vedúci Národného seizmologického centra Lókbidžaj Adhikárí. Podľa jeho slov zaznamenali od sobotňajšieho zemetrasenia spolu 102 následných otrasov s magnitúdou nad 4,0.

Prežil 5 dní v troskách

Živého 15-ročného chlapca vytiahli nepálski záchranári z trosiek budovy v metropole Káthmandu, ktorá sa okolo neho zrútila pred piatimi dňami počas silného zemetrasenie s magnitúdou 7,8.     

Prizerajúci jasali, keď tínedžera, ktorého totožnosť nezverejnili, vynášali na nosidlách. Tvár mu pokrýval prach, na krku mal fixačný golier a na ruke napojenú infúziu. Zdal sa byť šokovaný a v slnečnom svetle žmurkal očami, uviedla agentúra AP.     

Tím záchranárov z Americkej agentúry pre medzinárodný rozvoj pracoval celú noc, aby dostal chlapca von. Šéf záchranného tímu USAID Andres Olver predtým povedal, že chlapec nebol veľmi hlboko, ale uviazol medzi dvoma zrútenými podlažiami budovy.

Horolezeckú sezónu nerušia

Expedície na Mount Everest nebudú po zemetrasení zrušené. Na najvyššej hore sveta v sobotu spustilo smrtiace lavíny so zatiaľ 18 potvrdenými obeťami.  "Nezrušili sme expedície. Zopár tímov nám povedalo, že chcú pokračovať," povedal pracovník ministerstva pre cestovný ruch Gjanéndra Šréstha. Tímy, ktoré chcú, sa budú môcť pokúsiť o výstup, keď bude celkom obnovená trasa zo základného tábora do tábora 2, ktorý odrezali lavíny, citovala ho tlačová agentúra DPA.

Šréstha povedal, že dobrodružstvo je vždy plné neznámeho. Každý sa musí starať sám o svoje bezpečie. "Vláda nemôže zabrániť katastrofám," dodal. Nepálske horolezecké združenie potvrdilo, že "napriek zvestiam v médiách" neboli zrušené žiadne expedície.

"Niektorí to vzdali zo zdravotných dôvodov, ale to je niečo celkom iné," povedal predseda zrušenia Ang Tšering Šerpa. O povahe horolezectva sa vyjadril podobne ako Šréstha zdôrazňujúc, že "prírodné kalamity nemožno predpovedať". "Katastrofy nie sú v dosahu našej kontroly. Ale preventívne musíme byť všetci v pohotovosti. Horolezectvo je riskantné a preto je to dobrodružstvo," povedal.     

Dodal, že podľa odhadov zomrelo na Mount Evereste 22 ľudí. Dosiaľ je potvrdených 18 obetí a našli sa telá 16 z nich. Z približne tisícky ľudí, ktorí sa nachádzali na hore, keď tam v sobotu došlo k lavínam, sa podarilo takmer všetkých bezpečne zachrániť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok