Nepálu chceme poslať pomoc za desaťtisíce, má to však háčik

TASR
29.4.2015 13:00

Do Nepálu ďalším dňom prúdi humanitárna pomoc z celého sveta. V krajine je už takmer 25 špecializovaných tímov . Pre krajinu bojujúcu s dôsledkami ničivého zemetrasnia je to však logistická nočná mora. Tamojšie úrady preto vyzvali, aby krajiny do Nepálu neposielali nič nepotrebné.

Slovensko podáva pomocnú ruku

Ministerstvo vnútra vyčlenilo zo svojich zásob do 4,5 tony materiálu na zabezpečenie núdzového ubytovania a stravovania pre 100 osôb za 62.963 eur.

Ministerstvo zdravotníctva poskytne chirurgické šitie za 30.000 eur. Správa štátnych hmotných rezerv vyčlenila zo svojich zásob prikrývky za 836 eur a zásobníky na vodu za 1487 eur.

Kaliňák: Pripravení sme boli

Problémom však nakoniec môže byť spôsob prepravy. Slovenský špeciál s humanitárnou pomocou totiž nedostal povolenie na pristátie v nepálskom Káthmandu. Jej dopravenie bude musieť preto Slovensko vyriešiť iným spôsobom.

"Je s tým obrovský problém pre typ lietadla, ktoré máme," uviedol po rokovaní vlády minister vnútra Robert Kaliňák. Ako vysvetlil, letisko sa nachádza vo vysokej nadmorskej výške, na čo naši piloti nemajú výcvik a ani nemá dostatočne dlhú pristávaciu dráhu pre Tučko. "Pripravení sme boli," dodal Kaliňák s tým, že na prevoze okolo 6,5 tony slovenskej humanitárnej pomoci sa dohodne s niektorou z krajín Európskej únie.

Voľné miesta

Ministerstvo zahraničných vecí zároveň vybavilo voľné miesta pre Slovákov v osobitnom lietadle, ktoré do Nepálu vypravila česká vláda. Takýto spôsob návratu zariadili podľa šéfa tlačového odboru MZV Petra Suska pre tých, na ktorých malo ministerstvo kontakt a ktorí o to prejavili záujem.

Momentálne na letisku v Káthmandu čaká na české lietadlo sedem Slovákov, ostatní sú na ceste do hlavného mesta.
Ako uviedol Susko, do týchto chvíľ sa nepodarilo spojiť s jedným občanom Slovenska z viac ako 80, ktorí boli v Nepále. Z nich sa však už veľká časť vrátila späť do vlasti.

Hlásia tisíce zranených

Počet obetí sobotňajšieho ničivého zemetrasenia s magnitúdou 7,8 stúpol na viac ako 5000. Úrady doposiaľ evidujú 10.915 zranených a 454.769 vnútorne vysídlených osôb.

Okrem toho v utorok spadla lavína na populárnom turistickom chodníku v okrese Rasuwa severne od Káthmandu, pričom zostalo nezvestných do 250 ľudí, medzi ktorými môžu byť aj cudzinci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok