Veterná búrka na východnom pobreží Austrálie napáchala už miliónové škody

TA3 TASR
22.4.2015 07:46

Silnú búrku, ktorá tento týždeň zasiahla východné pobrežie Austrálie a napáchala tam miliónové škody, vyhlásili za prírodnú katastrofu.

V pohotovosti sú aj letiská

Austrálsky meteorologický úrad (BOM) varoval, že nad hladinou mora severne od mesta Sydney sa vytvára druhý búrkový systém. Sprievodný vietor tejto búrky podľa údajov BOM dosahuje v nárazoch až do 100 kilometrov za hodinu a bičuje východné pobrežie Austrálie.

"Stále máme pred sebou niekoľko náročných hodín, keďže tento typ počasia pokračuje v presune (nad Austráliu)," uviedol premiér austrálskeho štátu Nový Južný Wales Mike Baird a dodal: "Naďalej je to veľmi nebezpečné."


Pre nepriazeň počasia museli na letisku v Sydney odkloniť viacero medzinárodných letov, zatiaľ čo najväčší svetový prístav v meste Newcastle úplne zatvorili.

Tisícky poistných udalostí

V austrálskom meste Dungog, približne 200 kilometrov severne od Sydney, našli v utorok telá troch starších ľudí, dvoch mužov a jednu ženu, ktorí podľa tamojších médií uviazli kvôli prívalovej dažďovej vode vo svojich domoch. Neďaleko mesta Maitland zostali nezvestné tri osoby.

Austrálska Poisťovacia rada vyhlásila tamojšiu smršť za katastrofu po tom, ako zaznamenala tisícky poistných udalostí v hodnote za milióny austrálskych dolárov.

Podľa informácií Reuters nepriaznivé počasie na severovýchode kontinentu dodnes zničilo v zasiahnutej oblasti množstvo domov. Bez elektriny zostalo vyše 200.000 austrálskych domácností vrátanie niekoľkých nemocníc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok