Cyklón Pam spustošil tichomorské súostrovie Vanuatu

TA3 ČTK
14.3.2015 07:26

Tropická búrka udrela na súostrovie Vanuatu. Najviac zasiahla severné provincie. Počet obetí sa neustále mení, vláda nevie obnoviť komunikáciu s miestnymi úradmi a dostáva skreslené informácie.

Cyklón nečakane zmenil smer

Vanuatské úrady vyhlásili najvyšší stupeň varovania po tom, čo cyklón Pam zmenil smer a namieril si to k obývaným oblastiam. Úrady vyzývali obyvateľov, aby vyhľadali evakuačné strediská.

Súostrovie Vanuatu tvorí viac ako 65 ostrovov, na ktorých žije asi 267 000 obyvateľov.  Asi 47 000 z nich žije v metropole Port Vila.

"Prechádzala som sa ulicami hlavného mesta, je to obraz absolútnej skazy," povedala pracovníčka humanitárnej organizácie World Vision Chloe Morrisonová. "Búrke odolali len tie najpevnejšie betónové stavby - a tých tu je málo," dodala. Bez strechy nad hlavou se podľa nej ocitlo najmenej 10.000 zo 44.000 obyvateľov Port Vily.

"Mala som pocit, že nastal koniec sveta," citovala agentura Reuters hovorkyňu UNICEF Alice Clementsovú. "Bolo to, ako keby v centre mesta vybuchla bomba. "Nemáme vodu, nemáme elektrinu".

Zasiahne aj Nový Zéland

"V tejto chvíli máme obavy z veľmi vysokého počtu mŕtvych, a tiež z obrovského rozsahu poškodenia." povedal regionálny šéf UNOCHA Sune Gudnitz z neďalekého Fidži, kde sa tiež pripravujú na cyklón Pam.

Podľa prognóz sa má cyklón postupne presunúť tiež na Nový Zéland.  Podľa Gudnitza bola sila cyklónu na Vanuatu porovnateľná s tajfúnom Haiyan, ktorý v roku 2013 zdevastoval Filipíny.

Pred príchodom do Vanuatu spôsobila tropická búrka veľké materiálne škody na ďalších tichomorských ostrovoch, vrátane Kiribati a Šalamúnových ostrovov. Tam živel poškodil niekoľko budov a zaplavil pole s úrodou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok