Stovky študentov vyšli do ulíc, aby si uctili pamiatku obetí masakry

TA3 TASR
8.4.2015 00:05

V kenskej metropole Nairobi sa po západe slnka zišli ľudia, aby si uctili pamiatku študentov, ktorí zomreli pri nedávnom teroristickom útoku na severe Kene. O život vtedy prišlo 148 ľudí.

Prísnejšie bezpečnostné opatrenia

Stovky študentov sa zhromaždili v centre kenskej metropoly Nairobi, aby si uctili pamiatku obetí masakry na univerzite v meste Garissa, pri ktorej zahynulo 148 ľudí. K zodpovednosti za krvavý útok, ku ktorému došlo minulý štvrtok, sa prihlásili útočníci z islamistických milícií aš-Šabáb.

Dav študentov postupoval hlavnými cestnými komunikáciami v Nairobi. Niektorí zo zúčastnených sedeli na kruhových objazdoch a v križovatkách. K protestu sa pridali aj okoloidúci ľudia, pričom na niektorých úsekoch nairobských ulíc došlo k zablokovaniu dopravy.
Zámerom účastníkov zhromaždenia bolo apelovať na kenskú vládu, aby prijala v reakcii na incident účinnejšie bezpečnostné opatrenia.

Pamätník obetiam

Demonštranti požadovali od štátu aj postavenie pamätníka obetiam, odškodnenie ich rodín a zvýšenie bezpečnosti v študentských mestečkách v celej Keni.

Pri útoku na univerzitu v Garisse použili maskovaní islamisti z aš-Šabábu okrem ručných strelných zbraní aj granáty. Spočiatku strieľali bezhlavo, neskôr prepustili viacerých moslimov a namiesto nich sa začali zameriavať na kresťanov.

Celá dráma trvala zhruba 15 hodín a skončila sa smrťou páchateľov. Pri útoku sa okrem obetí zranilo približne 80 osôb. Aš-Šabáb tvrdí, že krvavý útok na univerzitu bol odplatou za prítomnosť kenských jednotiek v Somálsku a za zlé zaobchádzanie s moslimami na území Kene.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok