Kenská polícia čakala sedem hodín, kým zasiahla proti útočníkom na univerzite

TA3 TASR
5.4.2015 22:40

Kenská polícia čakala vo štvrtok sedem hodín, kým poslala špeciálnu vycvičenú jednotku do boja s ozbrojenými extrémistami na univerzite v Garisse, kde dovtedy zabili 148 ľudí. Informovali o tom popredné kenské noviny.

Sedem hodín čakania a 30 minút akcie

Denník Daily Nation tvrdí, že keď osobitne vycvičená policajná jednotka konečne pristúpila k akcii na univerzite, potrebovala iba 30 minút na zabitie štyroch útočníkov z islamistickej skupiny aš-Šabáb a ukončenie obliehania.

Noviny sa v článku na titulnej stránke tiež pýtajú, prečo boli minister vnútra a šéf polície letecky dopravení z metropoly Nairoby do Garrisy skôr, ako zásahový policajný tím.

V Keni sa začal trojdňový smútok

V Keni sa začal trojdňový štátny smútok za 148 obetí útoku islamistickej skupiny aš-Šabáb na študentov a zamestnancov univerzity v Garisse. Zástavy v celej krajine sú spustené na pol žrde. Ako informovala spravodajská spoločnosť BBC, nedeľné omše v kresťanských chrámoch sú obetované za ľudí, ktorí zahynuli pri útoku - väčšina z nich boli kresťania.

Okrem kresťanov útok odsúdili aj kenskí moslimovia a najrešpektovanejšia inštitúcia sunnitského islamu - káhirská univerzita al-Azhar - vydala tiež odsudzujúce stanovisko. Pápež František masakru označil za čin "nezmyselnej brutality". Očakáva sa, že sa k tragédii vyjadrí aj v dnešnom veľkonočnom posolstve.

Keňania tvrdia, že útok v Garisse nemal nič spoločné s náboženstvom, pretože kresťania a moslimovia v Keni žijú vedľa seba a mnohokrát spolu podnikajú. "Je medzi nami súlad. To nie náboženstvo ľuďom káže, aby druhých zabíjali," poznamenal pre BBC jeden z obyvateľov Nairobi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok