Vodca šiitských povstalcov pohrozil vyslaním bojovníkov na juh krajiny

TASR, TA3
22.3.2015 21:36

Vodca šiitských povstalcov v Jemene, kontrolujúcich hlavné mesto Saná, pohrozil vyslaním bojovníkov na juh krajiny, kam sa uchýlil prezident Abd Rabbuh Mansúr Hádí.

Hádí je v ohrození

Jemenský prezident Abd Rabbuh Mansúr Hádí. Vodca šiitských povstalcov v Jemene, kontrolujúcich hlavné mesto Saná, totiž pohrozil vyslaním bojovníkov na juh krajiny, kde sa ukrýva prezident.

Súčasne vyhlásil boj proti sunnitským militantom z al-Káidy a extrémistickej organizácie Islamský štát, ktorá sa prihlásila k piatkovým krvavým samovražedným útokom v jemenskej metropole Saná.

Húsíovia ovládli Taíz

Líder šiitských vzbúrencov, takzvaných húsíov,  Abdalmálik Húsí vystúpil s plamenným prejavom, ktorý vysielala v priamom prenose jemenská televízia. Prejav odznel len niekoľko hodín po tom, ako húsíovia obsadili tretie najväčšie mesto krajiny Taíz.

Taíz je vstupnou bránou k juhu krajiny a prístavnému mestu Aden, kde momentálne sídli prezident Hádí. Ten vyhlásil Aden za dočasné hlavné mesto krajiny.

Abdalmálik Húsí označil prezidenta Hádího za "bábku" v rukách západných a regionálnych arabských mocností, ktoré sa podľa neho snažia destabilizovať situáciu v Jemene po vzore Líbye. Za týmto účelom sa podľa neho spriahli aj s islamskými militantmi.

Chcú spustiť ofenzívu

Dlhodobá politická a bezpečnostná kríza v Jemene sa vyostruje od vlaňajšieho septembra, keď húsíovia obsadili hlavné mesto Saná. V súčasnosti ovládajú už minimálne deväť z 21 jemenských provincii.

Podľa zdrojov z okolia Hádího šiitskí povstalci po dobytí Taízu začali v oblasti sústreďovať bojovníkov a tanky s cieľom spustiť ofenzívu na Aden.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok